Managed hosting door True

Bedrijven minder bereid tot investering in hardware

 

Investering

De bereidheid van de Nederlandse organisaties om in ict-hardware, telefonie en digitale apparatuur te investeren is ten opzichte van een jaar geleden met 10 procent gedaald. De investeringsbereidheid komt uit op 40 procent, vorig jaar zei nog de helft van de ondervraagde leidinggevenden bereid te zijn om te investeren in hardware.

Dat blijkt uit de Investeringsmonitor van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) in samenwerking met onderzoeksbureau GfK. In totaal werden 2127 bedrijven ondervraagd. Ongeveer vier op de vijf leidinggevenden geeft aan bereid te zijn geld vrij te maken voor investeringen in de eigen onderneming.

Het grootste deel van de bedrijven (65 procent) verwacht de komende jaren te investeren in objecten (equipment) zoals voertuigen en machines. Zo’n 40 procent van de bedrijven verwacht de komende tijd te gaan investeren in ict-hardware.

Ruim 85 procent van de bedrijven verwacht die aankomende investeringen te financieren met eigen middelen. 'Door de opkomende conjunctuur zie je dat bedrijven weer meer geld in kas hebben, waardoor ze de mogelijkheid hebben om de investeringen zelf te financieren. Ze zijn minder afhankelijk geworden van de bank of leasemaatschappijen, hoewel dat zeker niet voor iedereen geldt', zegt Stephan van Beek, voorzitter van NVL.

Bij de grotere bedrijven (vijftig medewerkers of meer) blijft leasing nog wel een belangrijk financieringsmiddel. Ruim 40 procent van deze organisaties geeft aan dat zij bedrijfsmiddelen gaan financieren middels lease.

Bedrijfsgrootte

Voornamelijk de grote bedrijven (vijftig personen of meer) verwachten de komende jaren meer te investeren in hun onderneming. In vergelijking met voorgaande jaren geven deze organisaties aan dat ze meer willen investeren. Bedrijven met minder dan tien werknemers in dienst verwachten het komend jaar juist minder te investeren. 'Je ziet dat grote bedrijven de moeilijke jaren achter zich hebben gelaten en de toekomst er weer rooskleurig voor ze uitziet. De afgelopen jaren investeren zij ook het meest', aldus Van Beek. 

Leasemaatschappijen

De Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) behartigt de belangen van algemene leasemaatschappijen in Nederland. Deze leasemaatschappijen houden zich bezig met zogenoemde equipment lease. Het gaat om objecten als trucks en trailers, kranen, bussen, grondverzetmachines, industriële machines in de metaal-, hout- en kunststofverwerkende industrie, drukmachines, kopieermachines, computers en ict-oplossingen.

GfK

GfK levert markt- en consumenteninformatie. Het bedrijf is actief in ruim honderd landen en telt ruim dertienduizend marktonderzoekers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5894893). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.