Managed hosting door True

Computable Awards 2015

Computable nomineert 5 projecten in grootbedrijf

 

Uit 35 voordrachten zijn uiteindelijk vijf complexe en innovatieve ict-projecten binnen het grootbedrijf genomineerd voor de Computable Awards. De projectjury heeft namens Computable de volgende vijf ict-projecten gekozen: eTrack en eTag, Identity en access management as a service, MasterPass wallet, Mobiele registratie scheepsafval met M2HAMIS, en het nieuwe informatiesysteem PortMaps.

In totaal mochten tien kandidaten op donderdag 2 april 2015 hun project pitchen voor de projectjury bestaande uit Leendert Hinds (Projectmanager bij Tata Steel Europe), Maarten Stultjens (VP Business Development, iWelcome), Marcel Mars (Agile Projectmanager - Programmamanager – Coach bij Balance IT), Reza Sarshar (projectmanager bij Kaizen-mgt.com) en Jeroen Aris (Global Infrastructure Architect bij Teva Pharmaceuticals), die deelnam vanuit de algemene jury van de Computable Awards 2015.

Mocht een jurylid een (commercieel) belang hebben bij één of meer van de gepresenteerde projecten, dan onthoudt dit jurylid zich van stemming en een actieve jureerrol met betrekking tot dit project. Dit was in deze categorie het geval voor Maarten Stultjens. Hij is niet betrokken geweest bij de beoordeling van de PostNL-case van zijn organisatie iWelcome.

Bij het beoordelen van een voordracht kijkt ieder jurylid naar zes criteria: innovativiteit, originaliteit, maatschappelijke relevantie, marktrelevantie, waarde voor business case en de economische waarde. Wanneer de voordracht aan één van deze criteria voldoet, dan levert dat de kandidaat een pluspunt op. Het eindcijfer voor iedere kandidaat wordt bepaald op basis van het algemene oordeel, aangevuld met eventuele pluspunten uit de criteria. De volgende projecten voldeden aan die criteria en hadden net iets extra’s om de nominatie in de wacht te slepen.

eTrack en eTag (Air France/KLM, Fast Track Company en KPN)
Het project eTrack en eTag van het jonge bedrijf Fast Track Company maakt het mogelijk via machine to machine-technologie de positie van een voorwerp nauwkeurig te bepalen. Track is een compact apparaatje dat de passagier in zijn koffer of reistas plaatst. Hierdoor is de locatie van de bagage continu bekend met behulp van gps en gsm. Via de speciale eTrack-app is nauwkeurig na te gaan waar het bagagestuk zich op dat moment bevindt, waar ook ter wereld. eTrack maakt gebruik van een gepatenteerde Auto Flight Mode, wat voldoet aan alle internationale regels voor het gebruik van gsm en radiosignalen aan boord van vliegtuigen. 

eTag is een elektronisch bagagelabel met twee e-ink displays dat al tijdens de online check-in kan worden voorzien van de juiste barcode met vluchtinformatie. Hiermee heeft een passagier naast de instapkaart, ook het bagagelabel vooraf geregeld. Dit vergroot de snelheid en efficiency van het bagageproces en verkort wachttijden bij de bagage drop-off.

Ook wordt de passagier- en vluchtinformatie opgeslagen op een ingebouwde rfid-chip. Laatstgenoemde technologie is sterk in opmars binnen de luchtvaartsector als track & trace toepassing binnen het bagageproces. Air France/KLM, Fast Track Company en KPN verwachten eTag en eTrack dit najaar te introduceren. Samsonite zal zowel de eTag als de eTrack integreren in een limited edition koffer.

Apps en PortMaps voor een efficiënter Havenbedrijf Rotterdam
Met de app M2HAMIS kan de verplichte registratie van scheepsafval nu ook mobiel. Door de digitalisering is papier niet meer nodig en wordt fraude met afvalstromen voorkomen. Dit is goed voor het milieu en bespaart zowel afvalinzamelaars als Havenbedrijf Rotterdam veel tijd. GMT, specialist in software voor afvalbeheer en milieu, ontwikkelde in samenwerking met Yonder en Progress Software de app M2HAMIS. Vanaf dit jaar kunnen grote en kleine inzamelaars via ieder toestel zoals computer en tablet gemakkelijk hun afval registreren in het Haven Management Informatie Systeem (HAMIS). Doordat handmatig invullen door de afvalinzamelaar en overtypen door het Havenbedrijf niet meer nodig is wordt veel tijd bespaard en de kans op fouten gereduceerd. Ook kan direct de registratie op het schip gecontroleerd worden waarmee fraude wordt voorkomen. De Haven van Rotterdam is hiermee pionier en wereldwijde voorloper. 

Behalve een verbetering in afvalverwerking heeft de haven van Rotterdam ook geïnvesteerd in het nieuwe informatiesysteem Portmaps, daarmee is Haven Rotterdam maar liefst twee keer genomineerd voor de Computable Awards. Esri Nederland ontwikkelde de software voor het Havenbedrijf waarmee de mobility voor medewerkers aanzienlijk is verhoogd. Alle actuele en volledige informatie van de haven is nu voor medewerkers via het informatiesysteem met de naam Portmaps overal beschikbaar, omdat het integreert met de andere informatiesystemen van het Havenbedrijf.

Via deze architectuur kan een medewerker vanuit de kaart (Arcgis van Esri) met een klik bijvoorbeeld direct naar het contract dat van toepassing is op het stuk kade (SAP) of naar de beschrijving van de kade (eDocs). De verbinding moet het werk van de medewerkers stukken eenvoudiger en efficiënter maken. Informatie kan nu door iedereen, overal en altijd worden opgevraagd. Afdelingen kunnen laagdrempelig en zonder training informatie opvragen en met elkaar delen. Zowel op kantoor als onderweg met een smartphone of tablet. 

IDaaS voor cloudstrategie PostNL
Voor de volledige cloudstrategie van PostNL levert iWelcome de identity en access management as a service (IDaaS). De oplossing biedt aan zestigduizend gebruikers veilige en flexibele toegang tot een complexe applicatie-set dat in een SaaS-architectuur opgesteld is. Door de IDaaS oplossing heeft het Nederlandse postbedrijf aan een belangrijke beveiligingsrandvoorwaarde voldaan voor het realiseren van zijn ‘full Cloud-strategie’. iWelcome is hiermee een van de zes strategische leveranciers geworden van PostNL. iWelcome is 100 procent SaaS en is volgens Gartner tevens de enige Europese leverancier voor IDaaS (identity as a service). iWelcome valt hiermee als enige Cloud IAM-leverancier onder de Europese wet- en regelgeving en niet onder de US Patriot Act. De cloudleverancier kent een korte time-to-service, waarbij het aansluittraject op basis van standaard dienstverlening in drie maanden ingeregeld kan worden. Dit duurt bij traditionele waterval methodes zes tot achttien maanden. De jury is ervan onder de indruk dat iWelcome als een Nederlandse partij deze functionaliteit in zo’n korte tijd heeft gerealiseerd voor PostNL en tegelijk de compliancy aan internationale regelgeving heeft verzorgd. Bovendien wordt het platform binnen PostNL ook ingezet voor de klanten van PostNL. 

MasterPass wallet
De Masterpass wallet biedt winkeliers en consumenten een eenvoudige en veilige manier voor online betalen. Consumenten slaan betaalgegevens en adres op in de wallet. Online en mobiel worden deze gegevens via Masterpass gemakkelijk en snel ingezet in het betaal- en bezorgproces. Hiermee komt one-click payments en delivery binnen bereik. Groot-zakelijke partijen kunnen een eigen wallet ontwikkelen op de Masterpass api en deze aanbieden aan hun (bestaande) klanten. Daarnaast voegen zij naast de standaard Masterpass functionaliteit ook extra onderscheidende diensten toe zoals bezorg-opties en loyalty. 

Een maatwerk wallet ontwikkelen is een multidisciplinaire inspanning. Voor een betaalproduct is een gedegen software ontwikkelaanpak met veel aandacht voor informatiebeveiliging een vereiste. Dus aandacht voor OWASP vulnerabilities zoals SQL inject en cross-site scripting en het conform strikte eisen verwerken van credit card gegevens conform de PCI DSS standaard. De implementatie dient ook een stevige acceptatietest door Mastercard te doorstaan met betrekking tot authenticatie, veiligheid en user interface-richtlijnen. Chess iX heeft voor Magna Carta de eerste maatwerk Masterpass wallet in Nederland ontwikkeld. Bijzonder aan deze wallet is dat de gebruiker uitgebreide bezorgopties beschikbaar krijgt. Chess iX biedt met Mastercard deze wallet gezamenlijk aan in de markt van grootzakelijke partijen. Chess iX heeft voor dit project een persoonlijke groei doorgemaakt en de bedrijfsprocessen zelfs hierop aangepast.

Andere top tien kandidaten

Deze vijf projecten zaten van de 35 voordrachten bij de top tien, maar werden niet genomineerd voor een Computable Award. Toch een eervolle vermelding voor:

Cisco bouwt ‘onzichtbaar’ netwerk in Rijksmuseum 
Cisco heeft vorig jaar in het Rijksmuseum een draadloos netwerk gerealiseerd voor zowel bezoekers als medewerkers. Het netwerk speelt een cruciale rol in de beleving van de bezoekers. Het Rijksmuseum biedt uitgebreide online informatie die zij op hun eigen apparatuur kunnen bekijken. Het gebouw is in de geest van het oorspronkelijke ontwerp omgevormd tot een modern gebouw, met state-of-the-art beveiliging, klimaatbeheersing en it-infrastructuur. Als ict-partner van het Rijksmuseum is Cisco gevraagd mee te denken over het realiseren van een stabiele wifi-infrastructuur in een historisch gebouw en over mogelijkheden om met ict de klantbeleving te verbeteren.

Rob Hendriks, ict-manager Rijksmuseum: 'Onze eis is dat alle technologie in het museumgebouw niet de aandacht van de tentoongestelde objecten mag afleiden en daarom absoluut niet zichtbaar mag zijn voor het publiek. Zo’n 150 draadloze toegangspunten zijn daarom op een creatieve manier weggewerkt onder vloeren en achter plafonds. Dat was niet eenvoudig, want het gebouw dateert uit 1885 en is niet bepaald Wi-Fi-vriendelijk met zijn nissen, hoeken en gaten, trappen, gangen, gewelven en verdiepingen met beton en staal die er tijdens de renovatie zijn bijgekomen. Daarnaast moeten er tienduizend tot vijftienduizend bezoekers per dag overal in het museum toegang krijgen tot het netwerk, óók tijdens piekuren. En dat is Cisco helemaal gelukt.' 

Hostingcontract 538 Groep met LeaseWeb
De 538 Groep heeft een driejarig contract getekend met hostingprovider LeaseWeb voor een productportfolio variërend van cloud tot bare-metal servers en managed hosting. De 538 Groep gebruikt de cloudomgeving van LeaseWeb voor zijn it-infrastructuur en zet daarnaast de content delivery network-technologie van LeaseWeb in voor het live streamen van radiouitzendingen. De 538 Groep heeft voor LeaseWeb gekozen vanwege de ambitie van van het radiostation. 'Radio 538 is inmiddels veel meer dan alleen de radiozender',  zegt Alexander Josiassen, innovation director bij 538. 'Binnen de 538 Groep exploiteren wij verschillende radiostations en muziek tv-zenders, waaronder SLAM!FM, themakanalen als Juize, SLAM!Hardstyle, 538 Dance Department, 538Hitzone en TV stations als TV 538 en SLAM!TV. Daarnaast organiseren we evenementen en business events voor derden. Als wereldwijd opererende hosting provider kan LeaseWeb onze ambities faciliteren en de behoefte op die ambities laten aansluiten.'

Eneco Google Glass voor monteurs en Eneco SlimLaden met Sogeti
Eneco heeft duidelijk bewijs van innovatieve projecten en is daarom met twee verschillende projecten in de top tien beland. Onder andere in een pilot met Ordina, waarbij het energiebedrijf eind juni vorig jaar startte met een proef voor monteurs. Deze medewerkers werden uitgerust met een Google Glass waarop een door dienstverlener Ordina ontwikkelde app geïnstalleerd was . De app in combinatie met het device gaf monteurs op locatie informatie over het energieverbruik van een klant. Daarbij was er ook inzicht in de aanwezigheid van stroom, verbruikende apparaten en de aanwezigheid in de buurt van projecten voor het lokaal opwekken van energie. Gewapend met deze informatie kan de monteur veel beter dan voorheen de klant adviseren over mogelijke besparingen op zijn energieverbruik en dus ook de energierekening. De Google Glass app wordt aangestuurd met stemcommando’s. Hierdoor wordt handenvrij informatie opgezocht om snel en vakkundig een probleem op te lossen.

Met Sogeti heeft het Nederlandse energiebedrijf een webapplicatie ontwikkeld waarmee bestuurders van het automerk Tesla hun auto op het gunstigste moment kunnen opladen. De applicatie past de laadsnelheid aan op basis van de actuele stroomprijzen. Als de prijs van duurzame stroom het laagst is, wordt de auto het snelst opgeladen. Voor de ontwikkeling van deze webapplicatie heeft de it-dienstverlener gebruik gemaakt van Microsoft Azure technologie. Deze Eneco Slimladen-applicatie is de eerste in Nederland die zowel de laadsnelheid van de Tesla-auto aanstuurt als continu de beschikking heeft over actuele energieprijzen. Eneco Slimladen is vooralsnog alleen te gebruiken in de Tesla Model S. In de toekomst wil Eneco de dienst ook mogelijk maken voor elektrische en plug-in auto’s van andere merken.

Saldochecker SNS Bank via Android smartwatch en Google Glass
Ordina startte ook met de SNS bank een pilot. Ditmaal werd er een applicatie ontwikkeld voor zowel de Google Glass als voor Android smartwatches. Klanten van de SNS Bank kunnen hiermee hun actuele saldo opvragen. Het doel is voornamelijk om de mogelijkheden voor bankieren te ontdekken en om mogelijk een jongere doelgroep te ontdekken. De jury waardeerde de experimenten van Ordina met de devices maar erkent ook dat de producten voor zowel de SNS Bank als Eneco zich nog niet bewezen hebben. De saldochecker voor Google Glass ligt ter beoordeling bij Google. De app voor de smartwatch komt later dit jaar beschikbaar voor klanten van SNS Bank. 

Stemmen

Op 3 november 2015 tijdens de jubileumeditie van de Computable Awards wordt bekend wie het beste ict-project heeft binnen het Grootbedrijf. Vanaf 5 juni kunnen Computable-lezers stemmen op:

  • eTrack en eTag (Air France/KLM, Fast Track Company en KPN)
  • Identity en access management as a service (IDaaS) (PostNL en iWelcome)
  • Masterpass wallet (Magna Carta en Chess iX)
  • Mobiele registratie scheepsafval met M2HAMIS (Havenbedrijf Rotterdam, GMT, Yonder en Progress Software)
  • Nieuwe informatiesysteem Portmaps (Havenbedrijf Rotterdam en Esri Nederland)
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5264710). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.