Managed hosting door True

Gartner: Dollarkoers drukt groei ICT-uitgaven

 

De wereldwijde ict-uitgaven zullen in 2015 met 2,4 procent groeien tot 3,8 biljoen dollar (3,2 biljoen euro). Die groei is lager dan de eerder verwachtte 3,9 procent groei. Dat stelt marktonderzoeker Gartner. Volgens de onderzoeker moeten de verwachtingen naar beneden worden bijgesteld in verband met de relatief hoge koers van de dollar. Ook groeien de investeringen in toestellen (devices), ict-diensten en telecomdiensten minder hard dan eerder werd verwacht.

Zonder de koersverschillen zouden de ict-uitgaven ongeveer 3,8 tot 3,9 procent groeien', stelt onderzoeksleider David Lovelock van Gartner. In de smartphonemarkt ziet het onderzoeksbureau een steeds groter verschil ontstaan tussen de high-end en de low-end toestellen. 'In 2014 werden er meer smartphones dan ooit verkocht voor minder dan honderd dollar (85 euro). De toestellen in het middensegment verliezen aan populariteit. Dat vertaalt zich in een daling van de inkomsten voor de leveranciers', luidt de toelichting.

De wereldwijde investering in 2015 in datacenters wordt geschat op 143 miljard dollar (121 miljard euro). Dat is een stijging van 1,8 procent in vergelijking met 2014. Investeringen in toepassingen voor zakelijke communicatie en netwerkinfrastructuur gaan volgens de onderzoekers iets omhoog.

De wereldwijde investeringen in bedrijfssoftware komen volgens het bureau uit op 335 miljard dollar (299 miljard euro) voor 2015, een stijging van 5,5 procent in vergelijking met vorig jaar. Volgens Gartner zullen de opbrengsten van software lager zijn door marktconsolidatie en prijsdalingen door de concurrentie tussen cloud- en on premise-leveranciers. 'Als gevolg van die ontwikkeling zullen de prijzen voor crm-pakketten en automatisering van verkoopprocessen met een kwart dalen', concludeert de onderzoeker.

Ook in databasemanagement-systemen en middleware kunnen afnemers zich volgens de onderzoekers verheugen op prijsdalingen. De vooruitzichten voor ict-diensten zijn gedaald van 4,1 procent tot een groei van 2,5 procent. Uitgaven in telecom zouden 0,7 procent groeien, en uitkomen op 1,6 biljoen dollar (1,3 biljoen euro). In heel Europa wordt een daling van de inkomsten in mobiel voiceverkeer verwacht. Dat komt onder meer doordat er minder toestellen worden verkocht.

i.s.m Datanews

Voorspelling ICT-investeringen 2015

Worldwide IT Spending Forecast (Billions of U.S. Dollars) 

 

2014

 Spending

2014

Growth (%)

2015

Spending

2015

Growth (%)

Devices

696

                                           3.8

732

                                 5.1

Data Center Systems

141

                                 0.8

143

                                 1.8

Enterprise Software

317

                                 5.8

335

                                 5.5

IT Services

956

                                 2.7

981

                                 2.5

Telecom Services

1,626

                                -0.1

1,638

                                 0.7

Overall IT

3,737

                                 1.9

3,828

                                2.4


Bron: Gartner

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5216124). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.