Managed hosting door True

CeBIT 2013

Merkel gaat bij CeBIT in op belang ICT voor Europa

Samensmelting met klassieke industrie leidt tot kansen

 

De Poolse premier Donald Tusk was te gast op de opening van de CeBIT 2013, samen met bondskanselier Angela Merkel.

De samensmelting van de klassieke industrie en ict biedt Europa kansen om in de wereldeconomie weer een innovatieve toon te zetten en te groeien. Maar dan moeten wel goede voorwaarden geschapen worden, zoals een stabiele euro en het niet belasten van jonge it-ondernemingen met allerlei Europese regelgeving. Dat zei bondskanselier Angela Merkel op de openingsavond van de CeBIT 2013 in het Congrescentrum in Hannover.

Bondskanselier Merkel ging in haar toespraak in op de term Industrie 4.0 die samenhangt met het begrip 'Internet of things': elk apparaat krijgt een zender en een ontvanger waardoor alles met elkaar kan communiceren via het web. Waar ict de afgelopen decennia steeds los opereerde van de klassieke industrie groeien de sectoren door deze ontwikkeling naar elkaar toe, aldus Merkel. Zij wees er op dat Europa misschien niet meer het meest dynamische continent is, maar dat door de versmelting van ict met de industrie er weer kansen voor innovatie en groei liggen.

Wel stelde zij dat voor het ontstaan van zo'n 'Gründungskultur' wel gunstige randvoorwaarden aanwezig moeten zijn. 'Wij zijn in Europa druk doende de euro te stabiliseren maar dan moeten we wel oppassen geen andere barrières op te werpen. Zo moeten jonge, innovatieve it-ondernemingen makkelijk in Europa aan de slag kunnen zonder last te hebben van allerlei regels.' Merkel wees in dit verband op een dreigende belastingmaatregel in Duitsland waarbij startup-investeerders extra worden belast.

Hannover Messe

Merkel verwees ook nog naar de tijd dat de ict nog deel uitmaakte van de Hannover Messe, een grote industriebeurs in Hannover. In 1986 splitste beursorganisator Deutsche Messe AG dit deel af en ging het onder de naam CeBIT als zelfstandig vak- en handelsbeurs door. Nu er op de CeBIT geen aparte technologieën centraal staan, maar zoals dit jaar het thema Shareconomy, waar ook de industrie mee te maken heeft, zal het de bonskanselier niet verbazen wanneer CeBIT weer een onderdeel wordt van de Hannover Messe. 'Internet heeft zich in de industriewereld ingenesteld.'

Polen gastland

De grootste ict-vakbeurs ter wereld vindt plaats van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 maart 2013 in het Duitse Hannover. Traditiegetrouw is de opening op de avond voor de eerste dag, in dit geval maandagavond 5 maart. In 2012 trok CeBIT in totaal 312.000 bezoekers, afkomstig uit honderdtien landen. Beursorganisator Deutsche Messe verwacht dit jaar een gelijk aantal bezoekers te kunnen trekken. Shareconomy, het delen van kennis, ervaringen, tools en diensten en het gezamenlijk toegang krijgen hiertoe, is het centrale thema van CeBIT 2013.

Bij de openingsceremonie was naast Merkel ook de Poolse premier Donald Tusk aanwezig. Polen is dit jaar gastland op de CeBIT. Verder spraken Thomas Enders, de ceo van EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), als vertegenwoordiger van een grootgebruiker van ict, en Dieter Kempf, voorzitter van de Duitse branchevereniging Bitkom.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4684413). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.