
Bezoekers hadden meer oog voor tastbare oplossingen dan ict op de Internationale Bouwbeurs 2013. Foto: VNU Exhibitions
Waar de vakbeurs Bouw & ICT voorheen twee of drie dagen duurde maakt die dit jaar integraal deel uit van de zesdaagse Internationale Bouwbeurs 2013. Dat is te veel van het goede. Standhouders klagen over dure stands en te weinig aanloop. Ict is voor het publiek toch minder tastbaar dan hijskranen, afdichtsystemen, gereedschappen, steigerwerken of de nieuwste dakramen van mede-sponsor Velux. Het grote thema op Bouw & ICT-vloer in de Jaarbeurs in Utrecht was opnieuw het Bouw Informatie Model (BIM).
De Internationale Bouwbeurs 2013 loopt van 4 tot en met 9 februari in de Jaarbeurs. Bouw & ICT was tot voor kort het ene jaar een zelfstandige kleine tweedaagse beurs en het andere jaar een driedaags apart onderdeel van de tweejaarlijkse Bouwbeurs. Vorig jaar ging de stand alone-versie niet door maar werd besloten om de ict-beurs te integreren in de Internationale Bouwbeurs.
Rustig
Hal tien was ditmaal gereserveerd voor het onderwerp Bouw & ICT. Zo'n veertig standhouders presenteerden zich in grote, kleine of gedeelde stands. Met gebruikelijke namen als Van Meijel Automatisering, Stabu, Kraan Bouwcomputing, Brink (Ibis), BouwInfosys, 4PS, De Twee Snoeken Automatisering, Exact en Herke ICT Group.
Hoewel het altijd druk is op de Internationale Bouwbeurs was het relatief rustig in hal tien. 'Je kunt je afvragen of het nog wel de moeite waard is zo'n hele week met weinig leads en orders', zegt een standmedewerker van Van Meijel. 'De kosten voor de stand en de bemanning zijn behoorlijk hoog, terwijl het aantal leads eigenlijk tegenvalt. Natuurlijk gebruiken we het ook om onze klanten te ontmoeten en hen ons nieuwe product, Ticon voor projectmanagementbeheer, te laten zien. Maar voor zo'n hele week is het te rustig.'
Huishoudbeurs
Ook bij Emergo zijn de verwachtingen niet ingelost. 'De bouwbeurs blijkt de huishoudbeurs voor mannen. Die struinen de stands af op zoek naar gadgets. Onze pennen waren zo op,' zegt een medewerker. 'Er is te weinig echte ict-interesse; de beurs duurt voor ons te lang. De consumentendag op zaterdag maken wij zeker niet meer mee.'
De leverancier van business intelligence (bi) -oplossingen, gebaseerd op Qliktech en Cognos, was voor het eerst actief op het bouw & ict-gedeelte. Emergo biedt speciaal voor de bouw op basis van Qlikview een bi-oplossing aan waarmee bouw- en installatiebedrijven managementrapportages kunnen opstellen. In deze tijden van crisis is het voor aannemers belangrijk om elk moment te weten hoe de vlag erbij hangt. Emergo heeft al opdrachten binnengehaald bij Lomans Groep Totaalinstallateurs en Heembouw en verwacht ook zaken te kunnen doen met Heijmans. 'Er is een groeiende behoefte aan bi-oplossingen. Veel bestaande softwarepakketten bieden dit niet of nauwelijks aan. Gelukkig hebben we op de beurs nog wel met een aantal geïnteresseerde partijen kunnen praten', aldus de Emergo-man.
Herke en BIM
Niet elke standhouder verveelde zich. Bij Herke ICT Group, leverancier van zijn Bouwvision-platform, gebaseerd op Microsoft Dynamics, waren positievere geluiden te horen. Hoewel bouwbedrijven door de crisis grote investeringen in ict uitstellen en hun volle aandacht nodig hebben om te overleven, hebben ze wel belangstelling voor kleinschaliger, kostenbesparende maatregelen, vertelt een medewerkster van het ict-bedrijf. 'Wij krijgen veel aandacht voor onze Microsoft Lync-communicatietoepassing voor op de werkplaats.'
Een aandachtstrekker op de beurs was het Bouwwerk Informatie Model (BIM), voor het uitwisselen van standaardontwerpdata van gebouwen. Over de invoering hiervan wordt al decennialang gepraat in de bouwwereld. De laatste paar jaar lijkt het er op dat de BIM-methodiek voor informatieuitwisseling wordt omarmd door alle ketenpartijen in de bouwwereld. In hal tien bleek ook dat steeds meer bedrijven BIM-software aanbieden. Daardoor dreigt er wel weer een wildgroei aan oplossingen te ontstaan.
Stabu-bus
Ook voor de Stichting Stabu, die met een heuse bus in hal 10 aanwezig is, is de beurs belangrijk. Stabu is een samenwerkingsverband tussen de partners in de bouwnijverheid. Het biedt en beheert een bouwbreed informatiesysteem voor de woning- en utiliteitsbouw aan. Met behulp van de Stabu-systematiek kunnen bestekschrijvers projectbestekken maken en bewerken. Door allerlei nieuwe nationale en Europese regelgeving en het oprukken van het BIM vernieuwt Stabu al zijn producten en voegt het medio 2013 samen in het internetplatform Bouwbreed Informatiesysteem.
Informatieverstrekking en zieltjeswinnen zijn de twee hoofddoelen van Stabu op deze beurseditie. Hoewel het als stichting geen winstoogmerk heeft, zag het wel 60 procent van het aantal architectenbureaus als lid wegvallen door faillissementen. 'We zijn gelukkig niet alleen afhankelijk van architectenbureaus; we krijgen ook nog inkomsten via de fabrikanten', meldt een medewerker van de Stabu-bus.
Lees ook