Managed hosting door True

'Kleinbedrijf ziet voordelen cloud computing niet'

 

Europese bedrijven met minder dan honderd medewerkers zijn sterk afhankelijk van ict, maar zien niet de voordelen van een overstap naar cloud computing. Reden hiervoor is dat het deze organisaties ontbreekt aan kennis van de technische mogelijkheden. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Vanson Bourne, in opdracht van Dell en Intel.

Tijdens de enquête over de server- en opslagbehoeften van kleine Europese bedrijven gaf meer dan een derde (35 procent) van de respondenten aan weinig of geen kennis te hebben van de voordelen die een cloud-gebaseerde infrastructuur hun bedrijf zou kunnen bieden. 28 procent zegt niet van plan te zijn om hun infrastructuur naar de cloud te migreren.

Storingen minimaliseren

Aan het onderzoek deden 1150 kleinbedrijven mee, waarvan ongeveer 20 procent uit Nederland komt. Volgens de enquêteresultaten heeft 93 procent van de kleine bedrijven een storing ondervonden die van invloed was op hun vermogen om zaken te doen. Circa één op de zes (17 procent) respondenten gaf aan dat dergelijke storingen minimaal één keer per week optreden. Hoewel kleine bedrijven door veel ict-storingen worden getroffen, hebben zij slechts een zeer beperkte kennis van de mogelijkheden die cloud computing biedt om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen en het aantal storingen te minimaliseren.

Van alle kleine Europese bedrijven heeft slechts 2 procent alle bedrijfstoepassingen naar de cloud gemigreerd. 85 procent heeft bedenkingen over een dergelijke stap. Beveiliging (28 procent) en privacy (20 procent) zijn de meest genoemde punten van zorg, gevolgd door de prestatie (14 procent) en beschikbaarheid (12 procent).

Pay as you go-model

Cloud computing wordt door veel opinieleiders en experts binnen de ict-branche gezien als een uiterst relevante en aantrekkelijke optie voor kleine bedrijven. De cloud stelt hen namelijk in staat om over te stappen naar een pay as you go-model, waarbij ze alleen betalen voor de infrastructuur die ze werkelijk gebruiken. Daarnaast maakt de cloud een einde aan de noodzaak van hardware-investeringen en aan de bedrijfsrisico's die inherent zijn aan traditionele ict-infrastructuren.

Ondanks deze voordelen gaf meer dan een derde van de ondervraagden (35 procent) aan weinig of geen kennis te hebben van cloud computing. Bovendien lijkt er sprake te zijn van een duidelijke correlatie tussen een gebrek aan kennis over de cloud en lage acceptatiepercentages. Het Verenigd Koninkrijk is op het gebied van cloud computing het meest progressieve Europese land. 25 procent van alle kleine Britse bedrijven maakt gebruik van deze relatief nieuwe technologie, terwijl dit percentage in Zwitserland slechts 2 procent bedraagt. In Nederland maakt 16 procent van de kleinbedrijven inmiddels gebruik van de cloud, 17 procent wil het binnen drie jaar gaan toepassen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4417741). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.