Managed hosting door True

ING: IT-dienstverlening staat op lager pitje

 

Budget geld planning

De omzet van softwareontwikkelaars en andere it-dienstverleners daalt in 2012 met 3 procent. Dit staat te lezen in het Kwartaalbericht Software & services van het Economisch Bureau van bank ING. Lagere it-budgetten bij de overheid en krimpende bedrijfsinvesteringen raken de Nederlandse softwarebedrijven en it-implementatie en consultancy. Economisch herstel na 2012 en de snelle investeringscyclus beperken de schade voor de branche op termijn.

De omzet van softwarebedrijven en andere it-dienstverleners neemt in 2012 naar verwachting met 3 procent af. Ongunstige economische vooruitzichten stemmen afnemers voorzichtig. Bedrijven schroeven hun budgetten terug, maar vooral de overheid snoeit fors in de it-uitgaven. De teleurstellende ervaringen met it-projecten in de afgelopen jaren en de uitrol van bezuinigingen liggen hieraan ten grondslag. Ook de bedrijfsinvesteringen staan op een laag pitje, wat de uitgaven aan software (en hardware) zal raken. In 2013 kan door het voorzichtige herstel en de korte investeringscyclus van software ook de softwarebranche en it-dienstverlening weer wat herstellen.

Lichte omzetkrimp

It-dienstverleners hebben in 2011 naar verwachting circa 1 procent hogere omzetten geboekt. Binnen de branche zijn softwarebedrijven in aantal en omzet het grootst (figuur 1). Opvallend is dat softwarebedrijven het iets slechter deden dan de gehele branche.

In de eerste negen maanden van 2011 was sprake van een lichte omzetkrimp van bijna een kwart procent. Hiermee lijkt het patroon uit 2009 zich te herhalen, waarbij krimp in de softwarebranche de voorbode is voor een terugval van de gehele it-dienstverlening.

Uiteen lopen

Het door ondernemers verwachte herstel lijkt daarom niet realistisch (figuur 2). Daarbij moet wel aangetekend worden dat binnen de it de diversiteit groot is. In de eerste plaats bewegen beheer, ontwikkeling en advies niet gelijk op. Ook binnen bijvoorbeeld software bestaan verschillen. Zo loopt de ontwikkeling van systeemsoftware en applicatiesoftware uiteen.

Verder zijn er verschillen tussen standaardsoftware en die op maat. Bovendien kan in bepaalde niches, zoals de ontwikkeling van applicaties voor mobiele apparaten, wel degelijk groei zitten. Het valt dus te verwachten dat ook de komende tijd binnen de branche groeiende en krimpende bedrijven te vinden zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4410617). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Vacatures bij ING

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.