Managed hosting door True

Riagg Rijnmond voert Linux op werkplek door

 

Linux- en open source-leverancier ECsys uit Zeewolde heeft bij het Riagg Rijnmond in Rotterdam Linux Desktop voor alle 290 medewerkers gerealiseerd. Riagg Rijnmond maakte voorheen gebruik van Citrix-terminalservers, maar wil de software- en licentiekosten sterk beperken.

Na een oriëntatie heeft het Riagg Rijnmond de keuze gemaakt om te gaan testen met het Linux Terminal Server-concept van NoMachine. Deze aan Citrix gelijke technologie maakt het mogelijk om gebruikers gebruik te laten maken van een Linux-desktop door middel van terminalservers en thin clients. Riagg Rijnmond wilde graag doorgaan met server-based computing in verband met de grote voordelen qua beheer.

Libre Office en Zarafa

Het Riagg maakt gebruik van bedrijfsapplicaties die geheel web-enabled zijn, zodat deze applicaties probleemloos op de Xubuntu-desktop (Ubuntu met XFCE) te gebruiken zijn. Daarnaast is men overgegaan van Microsoft Office naar Libre Office, dat goed geïntegreerd kon worden met bedrijfsapplicaties zoals het elektronisch patiënten dossier CRS Intranet, dat geheel webbased is. Daarnaast maakt Riagg Rijnmond al langer gebruik van het Zarafa Collaboration Platform dat ook een goede toegang tot de webmai biedt.

De voorbereiding en het testen van dit concept hebben een jaar geduurd, omdat men er absoluut van overtuigd wilde zijn dat gebruikers tevreden zouden zijn na een migratie naar deze open desktop. Na enkele malen aanpassingen te hebben doorgevoerd en verschillende soorten Linux-desktops te hebben getest, werd de definitieve desktop gekozen en langdurig getest. Gebruikers die deelnamen met deze testen waren enthousiast en bleven ook na de testperiode er op werken. Men was vooral te spreken over de hoge beschikbaarheid en bedrijfszekerheid.

VDI-concept

De uitrol van het project was goed voorbereid zodat deze slechts twee weken in beslag nam. Concreet betekende de uitrol het bouwen van de NoMachine-terminalservers.  Op enkele werkplekken blijft men voorlopig gebruikmaken van Windows pc-systemen omdat daar specifieke Windows-applicaties gebruikt worden. Een volgende fase is het vervangen van deze systemen door een op Linux gebaseerd vdi-concept.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4401918). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.