Managed hosting door True

KPN stimuleert personeel in zoeken nieuwe baan

 

KPN, de Centrale Ondernemingsraad van KPN en de aan KPN verbonden vakorganisaties (ABVAKABO FNV, Bond van mobiliteitsakkoord Telecompersoneel, CNV Publieke Zaak en VPP/CMHF) hebben vandaag een getekend.

De doelstelling van het akkoord is medewerkers te stimuleren op zoek te gaan naar een andere baan, om daarmee gedwongen ontslag zoveel mogelijk te voorkomen. Een pakket aan maatregelen moeten manager en medewerker daarbij ondersteunen. De Centrale Ondernemingsraad was initiatiefnemer van het driepartijenoverleg waarin het akkoord over deze aanpak werd bereikt.

Net als veel zusterbedrijven in binnen- en buitenland wordt KPN geconfronteerd met een terugloop in traditionele diensten, zoals vaste telefonie. De traditionele diensten zijn arbeidsintensief en de terugloop zal gepaard gaan met een uitstroom van personeel welke niet of slechts zeer ten dele gecompenseerd wordt door natuurlijk verloop of de ontwikkeling van nieuwe diensten, zoals TV of Voice over IP (Internettelefonie). Gedwongen ontslag lijkt onvermijdelijk en de Centrale Ondernemingsraad, KPN en de aan KPN verbonden vakorganisaties willen dat zoveel mogelijk voorkomen, door medewerkers in de bedreigde sectoren bijtijds van de ernst van de situatie te laten doordringen en hen te helpen bij het zoeken van een andere baan.

Onderdelen van het Mobiliteitsakkoord zijn ondermeer: vroegtijdig inzicht en communicatie over de personeelsplanning, hulp bij het maken van een loopbaankeuze (employability-scan), ondersteuning van de KPN Mobiliteitsshops, tijdelijke loonsuppletie bij het vinden van een andere baan met lager salaris, een opleidingsbudget, stages als drempelverlagend middel bij oriëntatie op ander werk en onderzoek naar de mogelijkheid van invoering van EVC (Erkenning van Verworven Competenties), een methode om in relatief korte tijd medewerkers aan een (vak-)diploma te helpen. De thans geldende CAO voor KPN-medewerkers en het Sociaal Plan voor boventallig verklaarde medewerkers blijven normaal van kracht. Het Mobiliteitsakkoord kan gezien worden als een aanvullende maatregel welke vooral gericht is op zittende medewerkers in bedreigde sectoren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/439847). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.