Managed hosting door True

Facebook steekt Google naar beurskroon

 

Facebook

Mark Zuckerberg, ceo Facebook

Wanneer Facebook dit jaar naar de beurs gaat zal het Google naar verwachting in waarde overvleugelen. De publieke verkoop van een deel van de aandelen van de socialenetwerksite moet minimaal vijf miljard dollar opleveren. De beursgang van de zoekmachinegigant leverde in 2004 1,9 miljard dollar op. Uitgaande van een opbrengst die tussen de vijf en tien miljard dollar komt te liggen krijgt Facebook een marktwaarde die tussen de 75 miljard en 100 miljard dollar ligt. Bij de beursgang van Google bleken de totale aandelen van het bedrijf 23 miljard dollar waard te zijn.

Facebooks notering zal volgens de zakenkrant The Wallstreet Journal een van de grootste Amerikaanse beursdebuten aller tijden worden. De krant verwacht niet dat de vriendensite met zijn ipo (initial public offering) de grens van tien miljard dollar zal doorbreken. Dat is tot nu toe alleen weggelegd voor de ipo's van Visa, General Motors en AT&T Wireless.

Uit de aanvraag die Facebook bij beurswaakhond SEC indiende, blijkt dat Facebook in 2011 een winst boekte van één miljard op een omzet van 3,71 miljard dollar. Het socialenetwerkbedrijf (3200 man) heeft vandaag de dag wereldwijd 845 miljoen gebruikers. 85 procent van de omzet komt binnen via advertenties; de rest via met name onlinespelletjes (Zygna is een belangrijke partner). Hiertegenover staat de forse stijging van de kosten voor onderzoek en ontwikkeling. Facebook spendeerde in 2011 388 miljoen dollar aan R&D (10,5 procent van de omzet).

Datacentra

Uit de beursprospectus komt ook naar voren dat mede-oprichter en ceo Mark Zuckerberg als grootste bedreiging voor de toekomstige omzet van zijn bedrijf vooral Google plus (de sociale netwerksite van Google) ziet. Verder vraagt Zuckerberg zich af hoe het met de omzet uit online gaming zal gaan en geeft hij aan dat er nog geen omzet uit mobiele apps wordt gehaald. Veel gebruikers krijgen via apps toegang tot Facebook. Het bedrijf zet hier ook op in en nam bijvoorbeeld in 2011 de Nederlandse app-ontwikkelaar Sofa over.

Een deel van de opbrengst van de beursgang steekt Facebook in technologie, zoals datacentra. De vriendensite heeft inmiddels wereldwijd zo'n twintig kantoren en datacentra. In april 2011 nam het internetbedrijf een eigen datacentrum in Prineville, Oregon in gebruik om het eigen serververkeer beter te kunnen controleren. In de beursprospectus kondigt Facebook meer eigen datacentra in de Verenigde Staten en Europa te willen neerzetten. 

Aandelen

Uit een overzicht van De Volkskrant blijkt dat  Zuckerberg 28 procent van de aandelen in bezit heeft en het personeel 30 procent. Andere opvallende aandeelhouders zijn investeerder Accel Partners (14 procent), de Russische investeringsmaatschappij Digital Sky Technologies (10 procent), Napstar-medeoprichter Sean Parker (4 procent), Paypal-oprichter Peter Thiel (3 procent) en U2-zanger Bono (1,5 procent). De medeoprichters van Facebook Dustin Moskovitz en Eduardo Saverin (met wie Zuckerberg is gebrouilleerd) hebben respectievelijk 7,6 en 5 procent.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4380445). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.