Managed hosting door True

Capgemini verhuist medio 2013 naar Leidsche Rijn

 

Capgemini verhuist volgens planning in mei 2013 naar de Utrechtse nieuwbouw- en vinexlocatie Leidsche Rijn. Nu nog is de ict-dienstverlener gehuisvest op het industrieterrein Papendorp in Utrecht. Het nieuwe hoofdkantoor ligt pal aan de A2, vlak in de buurt van softwarebedrijf Oracle, en grenst aan het nieuwe NS-station Utrecht Leidsche Rijn. Capgemini verhuist omdat het nog te bouwen kleinere pand beter geschikt zou zijn voor de invoering van het flexibele 'nieuwe werken' dan het huidige onderkomen.

Voor Capgemini betekent de verhuizing dat het voor de derde keer binnen tien jaar een nieuw hoofdkwartier in Utrecht betrekt. Voordat het bedrijf in 2003 naar Papendorp vertrok was het gehuisvest in een eigen campus op het Utrechtse universiteitsterrein De Uithof. De verplaatsing heeft geen gevolgen voor de andere vestigingen van het automatiseringsbedrijf in Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven, Groningen, Heerlen en Voorburg, stelt een zegsman. Overigens trekt Capgemini niet helemaal weg uit de Papendorp-locatie. Het blijft er zijn congressen organiseren. Er is daar een groot auditorium beschikbaar.

Maart vorig jaar schreef Computable al over de op handen zijnde verhuizing, maar Capgemini wilde toen niet bevestigen dat voor de nieuwe hoofdzetel Leidsche Rijn was uitgekozen. De plek is door de gemeente Utrecht voorgedragen. Het gebouw komt vlak langs de A2 te liggen en grenst aan het nog te openen station Utrecht Leidsche Rijn. Dit station moet het hart vormen van de wijk Leidsche Rijn Centrum. 'Medewerkers kunnen zo vanaf het station het gebouw inlopen. Wat dat betreft is de bereikbaarheid een stuk beter dan in Papendorp', waar treinreizigers op Utrecht Centraal nog een bus moesten nemen', aldus de woordvoerder.

Nieuwe werken

Huurder Capgemini plant de verhuizing van het huidige hoofdkantoor in Papendorp in mei 2013. Het nieuwe gebouw moet nog wel opgeleverd worden. Het krijgt een vloeroppervlakte van 21.000 vierkante meter, daar waar de huidige locatie over 55.000 vierkante meter beschikt. AM Real Estate Development is de vastgoedeigenaar en opdrachtgever. Hoofdaannemer is BAM; Ibelings van Tilburg is het architectenbureau.

Het huurcontract van het pand in Papendorp loopt af in 2013. Volgens een woordvoerder van de ict-dienstverlener bleek het gebouw te groot voor de invoering van flexibele werkplekken voor het personeel. Nu zijn er zo'n 2800 werkplekken; dat aantal is in het nieuwe gebouw met de helft ingedikt, vertelt een zegsman. 'Wij hebben gekeken naar alternatieven, maar we vonden in en rond Utrecht nergens een ruimte met een geschikt vloeroppervlak om het nieuwe werken op zo'n schaal te realiseren.'

Architect

Architectenbureau Ibelings van Tilburg omschrijft op hun website de nieuwbouw als volgt:

'Aan de oostzijde van Leidsche Rijn Centrum Noord, parallel aan de A2, is een doorlopende kantorenwand geprojecteerd, die als geluidsbuffer voor de achterliggende bebouwing functioneert. Capgemini gaat daar het zuidelijk deel van de kantorenwand, direct naast het NS-station, invullen. De structuur van het gebouw bestaat uit twee langgerekte volumes van 172 meter lang en 16,2 meter breed met dwars daarop drie overspanningen van 14,4 meter breed. Tussen de volumes liggen patio's, waarvan er twee overdekt zijn en het atrium en de entree vormen, de derde vormt een binnentuin.
De dwarsoverspanningen tonen zich aan de Reykjavikstraat in de verticale parcelering van de gevel.

De gevel heeft aan deze zijde een klassieke opbouw. Aan de zijde van de snelweg tonen de dwarsoverspanningen zich in de gevel middels drie bijzondere accoladevormige accenten. Meer flexplekken, een grotere uitwisselbaarheid van gemeenschappelijke ruimtes en kolomvrije vloervelden zijn het uitgangspunt.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4377566). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.