Managed hosting door True

Europese Commissie steekt 10 miljoen euro in partnerschap

Neelie Kroes roept op tot Europees cloud-pact

 

Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale agenda, heeft in het Zwitserse Davos opgeroepen om tot een Europese cloud-samenwerking te komen. In dit partnerschap moeten overheden, de ict-industrie en bedrijven die op cloud computing willen overstappen participeren. Kroes ziet nog steeds argwaan bij organisaties en wil met de samenwerking barrières wegnemen. De Europese Commissie stelt tien miljoen euro voor het initiatief beschikbaar.

Kroes riep op tot de cloud-samenwerking tijdens het World Economic Forum 2012. Zij wees op de economische voordelen die de cloud kan bieden. Wel noemde ze struikelblokken bij cloud computing, zoals juridische garanties, standaarden, certificeringen en interoperabiliteit. Kroes zei dat de Europese Commissie op het gebied van regelgeving al verschillende stappen heeft gemaakt. Zo doelde zij op nieuwe regels voor databescherming, inclusief de data in de cloud.

Drie fasen

In de cloud-samenwerking heeft Kroes drie fasen gedefinieerd die organisaties moeten gaan volgen in het cloudproces. Eerst moeten de gebruikelijke requirements worden vastgesteld op het gebied van standaarden, concurrentie en beveiliging. Daarnaast moet vendor lock-in worden voorkomen. In de tweede fase moet hiervoor een proof of concept worden opgesteld en tot slot moet er gewerkt worden aan het opbouwen van referenties.

Met de samenwerking wil Kroes een stevige basis voor de publieke sector leggen voor het gezamenlijk inkopen van cloud-oplossingen. Daarbij denkt ze dat privéondernemingen en andere organisaties ook van deze inkoopkracht gebruik kunnen maken. Wel benadrukte Kroes dat de samenwerking niet moet leiden tot een Europese super-cloud, maar dat het puur gaat over het opstellen van businessmodellen voor cloud computing om efficiënter te kunnen inkopen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4369858). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.