Managed hosting door True

Programmabureau wacht uitkomst juridische geschillen niet af

OT2010 besteedt cluster Vast opnieuw aan

 

Het programmabureau van de rijksbrede overheidsaanbesteding OT2010 gaat het cluster Vaste telefonie opnieuw in de markt zetten. Het bureau doet dit naast het hoger beroep dat nog loopt inzake de eerste aanbesteding. Cluster Vast wordt in de nieuwe aanbesteding opgesplitst in twee clusters: Vast 1 voor analoge en isdn-verbindingen en Vast 2 voor ip-telefonie via het sip-protocol.

De nieuwe aanbesteding wordt ingetrokken als een rechter op korte termijn een definitieve winnaar van de eerste aanbesteding aanwijst. Een rechter heeft KPN al als winnaar aangewezen, maar de Opta dwong KPN weer zijn bod in te trekken. Daarnaast spande verliezer Tele2 een kort geding aan vanwege oneerlijk concurrentie. De nieuwe aanbesteding start ondanks de verschillende juridische geschillen die nog lopen. OT2010 doet dit volgens eigen zeggen ‘om verdere vertraging tot een minimum te bepreken'.

Twee nieuwe clusters

Door alle vertragingen die het cluster Vast hebben opgelopen, wordt de toenmalig gevraagde technologie ingehaald door de realiteit. Inmiddels heeft OT2010 besloten dat het de voorkeur heeft om voice over ip (VoIP) in te zetten voor zijn vaste telefonie. Dat is ook de reden dat het cluster opgesplitst wordt in twee aparte delen.

Via Vast 1 worden alleen nog noodzakelijke analoge en isdn-aansluitingen ingekocht, via Vast 2 wordt er specifiek naar ip-telefonie via het sip-protocol gevraagd ter vervanging van de analoge en isdn-aansluitingen. Met deze specifieke vraag wil OT2010 een consolidatieslag maken in zijn vaste telefonie, want het programmabureau zoekt naar zo weinigmogelijk VoIP-aansluitingen die zoveel mogelijk analoge en ISDN-aansluitingen kunnen vervangen.

Overige clusters

Met het opsplitsen van het cluster Vast bestaat de totale overheidsaanbesteding binnen OT2010 op zeven clusters. Gegund zijn inmiddels Mobiel (Vodafone), SMS-gateway (Clubmessage) en de percelen Inbound (KPN) en mobiele apparaten (BTC Teleconsult) die onder het cluster End User Devices vallen. De aanbesteding van het cluster VoIP-centrales loopt momenteel en voor het cluster 14+ voert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een haalbaarheidstoets uit. Wanneer de clusters Vast 1 en Vast 2 gaan lopen is nog niet bekend. Dit is mede afhankelijke van de eventuele rechterlijke uitspraak op korte termijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4369055). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.