Managed hosting door True

Willemse schikt met Inter Access en Rapar

 

Handen schudden

Rabo Participaties (Rapar) neemt het belang van 11 procent in Inter Access over van oprichter en ex-bestuurder Gerard Willemse. Rapar was al meerderheidsaandeelhouder. Ook hebben Rapar, Inter Access, Willemse en andere betrokken partijen alle juridische procedures met onmiddellijke ingang beëindigd. De conflicten ontstonden nadat de Ondernemingskamer eind 2009 Willemse het eigenaarschap van Inter Access ontnam ten gunste van investeerder Rapar.

Rabo Participaties heeft het resterende minderheidsbelang overgenomen dat voormalig directeur en grootaandeelhouder Gerard Willemse via zijn persoonlijke holding Marigot Investissements hield in Inter Access Groep. Ook hebben betrokken partijen een punt gezet achter alle juridische procedures. Of dit ook betekent dat het onderzoek is gestopt dat de Ondernemingskamer naar de handel en wandel van Inter Access heeft laten instellen, is onduidelijk.

Voor ict-dienstverlener Inter Access betekent het akkoord dat er een einde is gekomen aan een lange periode van juridische conflicten over de eigendomsverhoudingen binnen de onderneming. Alle aandacht kan nu gericht worden op de toekomst, stelt het bedrijf.

Kopje onder

Inter Access ging in 2009 bijna kopje onder, maar werd gered door een financiële injectie van investeerder Rapar (Rabobank Participaties). Toen besloot de Ondernemingskamer op 31 december 2009 het belang van oprichter Willemse, door het omzetten van een lening van Rapar in aandelen, te verkleinen van 60 procent naar 11 procent. De meerderheid van de aandelen en daarmee de zeggenschap kwam daardoor in handen van investeerder Rapar.

Aanvechten

Volgens Willemse was het de eerste keer in de geschiedenis dat de Ondernemingskamer de macht van een meerderheidsaandeelhouder breekt om een herstructurering mogelijk te maken. Hij noemde zijn zaak een 'wake-up call' voor alle meerderheidsaandeelhouders van Nederland, omdat 'blijkt dat een bestuur en raad van commissarissen op basis van dubieuze en twijfelachtige informatie zomaar je meerderheidsbelang kunnen afpakken'. De oprichter van Inter Access liet het er niet bij zitten en ging tot aan de Hoge Raad in beroep. Die wees zijn protest af, waarna Willemse zei naar het Europese Hof voor de rechten van de mens te stappen. Daarnaast hadden Inter Access en Willemse nog claims op elkaar lopen.

De Ondernemingskamer oordeelde in de beschikking van 31 december 2009 dat er een onderzoek moest komen naar het gevoerde beleid bij Inter Access vanaf de herstructurering vanaf 2003 en de oorzaken van de financiële problemen bij de automatiseerder. Hoe ver de aangewezen enquêteur, mr. Willem Jan van Andel, is met dit onderzoek, is onduidelijk.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4368015). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.