Managed hosting door True

ICT~Office verwacht lichte groei in 2012

 

groei cijfers vergrootglas grafiek

De markt voor informatie- en communicatietechnologie (ict) in Nederland is in 2011 verder gegroeid met 1,6 procent. ICT~Office verwacht voor 2012 een lichte stijging en wel met 0,6 procent. Deze voorlopige cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van Heliview Research onder ict-gebruikers en leden van ICT~Office ten behoeve van de jaarlijkse ICT~Marktmonitor.

De economie krimpt in 2012 naar verwachting van het Centraal Plan Bureau (CPB) in. De verwachte groei van de ict-bestedingen met 0,6 procent is echter positief. De verwachting van het CPB is dat de investeringen van het Nederlandse bedrijfsleven in 2012 zullen dalen met 6 procent; ook de bestedingen van de overheid zullen naar verwachting dalen met 1 procent. De ict-sector laat daarmee een licht positiever beeld zien dan de vooruitzichten voor het gemiddelde van de Nederlandse economie.

De bestedingen op het gebied van software laten een positief beeld zien en worden in 2012 verwacht te groeien met 2,4 procent. Applicatiesoftware zal naar verwachting met 4,4 procent sterk stijgen, systeemsoftware kent met een verwachte -0,5 procent een lichte daling. Het gebruik van applicaties zal in 2012 verder groeien. Dit geldt voor zowel bedrijfsapplicaties als 'apps' voor tablets en smartphones.

Dienstverlening zal naar verwachting een lichte daling laten zien (-0,2%). De bestedingen op het gebied van zowel professionele (onder andere consultancy) als ondersteunende (onder andere onderhoud) dienstverlening dalen, respectievelijk met -0,1 en -0,5 procent.

De bestedingen in hardware en kantoortechnologie zullen dit jaar dalen met -0,4 procent. Dit wordt voornamelijk verklaard door de sterk dalende bestedingen aan servers, pc's, printers en kantoortechnologie. De segmenten storage, bekabeling extern en overige computerhardware (waar tablets onderdeel van uitmaken) laten daarentegen een forse stijging zien in de verwachtingen voor 2012. Bestedingen op het gebied van telecom en internet zullen met 0,5 procent groeien, waarbij vooral mobiele diensten en telecomhardware (onder andere netwerkapparatuur en mobiele telefoons) weer in omvang zullen toenemen.

Applicatiesoftware in trek

In 2011 zijn de ict-bestedingen gegroeid met 1,6 procent. Dit is een verdere toename ten opzichte van de groei van 1,1 procent in 2010. De bestedingen in de it (ict zonder telecommunicatie) stegen in 2011 eveneens met 1,6 procent. De markt is met name in de eerste helft van het jaar aangetrokken, in de tweede helft van 2011 werden de effecten van de crisis duidelijker merkbaar. De softwarebestedingen zijn in 2011 met 3,2 procent gestegen ten opzichte van 2010. Deze toename wordt met name veroorzaakt door een stijging van bestedingen in de applicatiesoftware. Hierbij speelt de verdere opkomst van trends als cloud computing en software as a service (SaaS) een grote rol.

De telecombestedingen stegen het afgelopen jaar met 1,5 procent. Vooral de stijging in vaste data-diensten (+3%), mobiele diensten (+2%) en telecomhardware (+3,7%) zorgde ervoor dat de telecombestedingen groeiden. Vaste telefoniediensten daalden wederom afgelopen jaar (-3%).

De hardware-uitgaven stegen in 2011 met 0,4 procent, waarbij voornamelijk het segment printers en mfp's daalde (-2%). Het segment servers, midrange en mainframes kende met -0,3 procent een lichte krimp ten opzichte van 2010. De besteding aan pc's is in 2011 licht gestegen met 1 procent; overige computerhardware (onder andere tablets) liet een stijging van 5 procent zien. De bestedingen aan kantoortechnologie zijn in 2011 met -5,5 procent fors gedaald.

In het afgelopen jaar heeft de professionele dienstverlening een stijging gekend van 2,7 procent. Dit is mede te verklaren door de uitvoering van een kleine inhaalslag aan ict-projecten, die in 2010 nog uitgesteld waren. Ondersteunende dienstverlening zoals onderhoud liet een daling zien (-2%). In totaal is de it-dienstverlening in 2010 daarmee gestegen met 1,2 procent.

Ict-bestedingen in Nederland

Voorlopige groeicijfers 2011 en verwachting 2012

Groei in 2011

Groei in 2012

Totaal ict-bestedingen in Nederland

1,6%

0,6%

Totaal it-bestedingen

1,6%

0,7%

waarvan hardware & kantoortechnologie

0,4%

-0,4%

waarvan software

3,2%

2,4%

waarvan dienstverlening

1,2%

-0,2%

Totaal telecom & internetbestedingen

1,5%

0,5%

Bron: Heliview Research

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4354902). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.