Managed hosting door True

Beheerders BZK en I&M stappen in 2012 over naar SSC ICT

Rijk verhangt servicecentrum werkplekbeheer

 

Samenwerken

De SSO-ICT (Shared Service Organisatie-ICT), de werkplekbeheerder van het Rijk, valt sinds begin dit 2012 onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De organisatie heeft ook een nieuwe naam: Shared Service Centrum ICT Den Haag. Het servicecentrum viel eerder onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M). Volgens planning wordt dit jaar ook de kantoorautomatisering van BZK en het ex-Vrom-deel, dat nu bij I&M hoort, naar de werkplekbeheerder geschoven.

Het Shared Service Centrum ICT (SSC-ICT) Den Haag valt sinds 1 januari 2012 onder het Directoraat Generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijksdienst (DG OBR) van het ministerie van BZK. Het centrum wordt uitgebouwd tot het ka-bedrijf (ka = kantoorautomatisering) van de kerndepartementen in Den Haag. Bij de organisatie werken zo'n 210 mensen. Zij beheren de kantoorautomatisering voor I&M, Sociale Zaken & Werkgelegenheid en Volksgezond, Welzijn & Sport.

Verder neemt het ict-centrum het beheer van de nieuwe standaardrijkswerkplek voor zeven ministeries op zich. Inmiddels zijn 16.000 DWR's (Digitale Werkplekken Rijksdienst) uitgerold, vertelt een woordvoerder van BZK. Dit jaar volgen het ministerie van BZK en het vroegere Vrom-departement, dat tegenwoordig deel uitmaakt van I&M. Dat betekent nog eens achtduizend DWR's erbij. Ook zullen zeventig beheerders overstappen naar het gemeenschappelijk servicecentrum. Directeur van het centrum blijft Perry van der Weyden.

Twee lijnen

Volgens de woordvoerder heeft de centralisatie dit jaar geen gevolgen voor het personeel. Op langere termijn zijn die gevolgen moeilijk te overzien, stelt hij. Vooralsnog heeft het Shared Service Centrum ICT Den Haag de ambitie om binnen twee tot drie jaar te verdubbelen. Naast de inbesteding van het werkplekbeheer van BZK en het Vrom-deel van I&M staan de migraties van de ministeries van Veiligheid & Justitie (V&J), Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën en Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) op de planning.

De migraties moeten in 2014 zijn afgerond. De aansluiting van deze ministeries vindt plaats langs twee lijnen, zegt de zegsman van BZK. De departementen V&J, Algemene Zaken en Buitenlandse Zaken gaan de komende twee jaar in een tussenfase eerst hun werkplekbeheer bundelen. In 2014 wordt de kantoorautomatisering vervolgens bij het Shared Service Centrum ICT Den Haag ondergebracht. De andere twee departementen, EL&I en Financiën, gaan elk apart in 2013 over naar het ict-centrum.

Bundeling

SSO-ICT werd in 2003 opgericht na de samenvoeging van een aantal ict-afdelingen binnen het toenmalige ministerie van Verkeer & Waterstaat, met uitzondering van Rijkswaterstaat. De dienst richtte zich ook op andere departementen. In het kader van het uitvoeringsprogramma De Compacte Rijksdienst heeft het kabinet besloten het SSO-ICT uit te bouwen tot shared service center voor werkplekbeheer bij het Rijk. Overigens betekent dit niet dat alle departementen, of onderdelen ervan, worden verplicht om mee te doen aan het Shared Service Centrum ICT Den Haag. Er zijn organisaties die het beheer zelf willen blijven doen of uitbesteden. Dit kan, mits dit gebeurt op basis van de specificaties voor de Digitale Werkomgeving Rijksdienst (DWR).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4353696). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.