Managed hosting door True

Rechtbank veroordeelt uitsluiting bij aanbesteding Klic-software

Kadaster moet HLA 10 miljoen euro betalen

 

De rechtbank van Zutphen heeft het Kadaster veroordeeld tot het betalen van tien miljoen euro schadevergoeding aan Het Logistieke Adviesbureau (HLA) uit Epe. Dit softwarebedrijf werd volgens de rechter ten onrechte uitgesloten van een aanbesteding voor de ontwikkeling van software om te zien waar kabels en leidingen liggen (Klic-viewer).

De tien miljoen is aanzienlijk lager dan de 22 miljoen euro die door HLA werd geëist. Dit bedrag is gebaseerd op de verwachting dat er ruim 78.000 licenties verkocht zouden worden die jaarlijks vijftig euro per stuk zouden opleveren. Het bedrijf diende het forse bedrag in naar aanleiding van gederfde inkomsten en winst, maar de rechtbank vond dat HLA dit bedrag onvoldoende kon onderbouwen. Het kant-en-klare softwareproduct CableGuard Professional, dat HLA aan het Kadaster kon leveren, kostte slechts vijftigduizend euro. De opdracht werd uiteindelijk onderhands aan Arcadis gegund voor 76.000 euro.

Klic's

De rechter vindt dat het Kadaster nooit een onderhandse aanbesteding had mogen uitschrijven als er meerdere partijen zijn die een softwareproduct kunnen leveren. HLA denkt dat het buiten de aanbesteding werd gehouden omdat het bedrijf in 2000 waarschuwde voor levensgevaarlijke situaties bij graafwerkzaamheden, omdat informatie over kabels en leidingen niet klopte. Toentertijd werd deze registratie door vier regionale Kabels- en Leidingen Informatiecentra (Klic's) uitgevoerd. Sinds 2008 is het Kadaster verantwoordelijk voor deze informatie.

Het Kadaster legt zich niet zomaar bij de uitspraak neer en beraadt zich nog over vervolgstappen. Woordvoerder Simon Angel laat weten dat een hoger beroep wordt overwogen. ‘We hebben hiervoor drie maanden de tijd. Als we deze schadevergoeding echt moeten gaan uitkeren, dan voelt iedereen het bij het Kadaster. Ik heb geen idee of we deze klap kunnen opvangen.' Het Kadaster valt onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu en is sinds 1994 een Zelfstandig Bestuurs Orgaan (zbo). De organisatie noteerde in 2010 een winst van 26,7 miljoen euro.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4350880). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.