Managed hosting door True

Telecombedrijf kan één miljoen euro boete krijgen

Opta dwingt KPN tot intrekken bod OT2010

 

Aan de langslepende soap rond de aanbesteding van vaste telefonie aan tweehonderd overheidsinstanties wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd: telecomwaakhond Opta eist dat leverancier KPN zijn bod intrekt. Doet de telecomgigant dat niet, dan riskeert het bedrijf een boete van één miljoen euro. Hierdoor lijkt KPN toch bot te gaan vangen in de aanbesteding, die eerder al als gewonnen werd beschouwd.

Opta volgt met deze uitspraak de beredenering van Tele2 dat de gevolgen van een laat aangekondigde prijsreductie van KPN nog steeds voortduren en er oneerlijke concurrentie plaatsvindt. KPN moet voor 30 januari 2012 zijn bod intrekken, anders riskeert het een ton boete per dag met een maximum van één miljoen euro.

Soap

De aanbesteding van de vaste telefonie binnen overheidsaanbesteding OT2010 (contractduur drie jaar, waarde 120 miljoen euro) begint zo langzamerhand op een heuse soap te lijken. In eerste instantie werd de klus aan KPN gegund, maar de verliezers tekenden bezwaar aan tegen dit besluit. OT2010 herzag vervolgens zijn gunning aan KPN en gunde de klus aan Tele2. Reden hiervoor was dat KPN de concurrentie verstoord zou hebben. KPN spande vervolgens een kort geding aan en won dat. De Staat ging op zijn beurt hier weer tegen in beroep.

OT2010 wilde overgaan tot opnieuw aanbesteden, maar BT ging hiertegen in beroep. OT2010 zou volgens deze telecomleverancier niet alle informatie gedeeld hebben. De rechter bepaalde vervolgens dat KPN de opdracht gegund moest krijgen en OT2010 ging vervolgens lang in beraad. Het programmabureau koos vervolgens toch voor KPN, waarna Tele2 weer een kort geding aanspande.

KPN probeerde OT2010 nog te paaien door toe te zeggen dat het alle geleden schade zou vergoeden als het bedrijf de opdracht toegewezen kreeg, waardoor Tele2 Opta vroeg om in te grijpen. In eerste instantie wees Opta het verzoek van Tele2 af, maar nu gaat de telecomwaakhond toch in het verzoek van Tele2 mee.

Tele2

De persvoorlichter van Tele2 laat weten blij te zijn met de beslissing van Opta. ‘Wij zijn van mening dat Opta de enige juiste beslissing heeft genomen. Tele2 vindt dat bij de aanbesteding van OT2010 geen sprake is geweest van een eerlijke concurrentiestrijd. Vervolgens zijn wij opgekomen voor onze rechten en hebben wij de Opta gevraagd om naar deze zaak te kijken.'

Volgens Tele2 maakt de last minute tariefswijziging van KPN een eerlijke strijd tussen de verschillende aanbieders onmogelijk. ‘Op het moment dat dit werd geconstateerd was het niet meer te herstellen. Opta geeft nu een krachtig signaal af door bekend te maken dat KPN haar bod voor OT2010 moet intrekken.'

Het besluit van Opta geeft meer duidelijkheid voor alle betrokken partijen. Het bod dat Tele2 heeft gedaan voor OT2010 geldt nog steeds. Het is nu aan de overheid om een definitieve beslissing te nemen . ‘Wij doen ons uiterste best om in deze zaak zo snel mogelijk tot een goede oplossing te komen', aldus de Tele2-persvoorlichter.

KPN

KPN zegt kennis genomen te hebben van het besluit van Opta en doet geen verdere mededelingen. KPN kan overigens wel in beroep gaan tegen de uitspraak van Opta. Ook dient er op 13 januari 2012 nog een rechtszaak waarin wordt gekeken of de gehele aanbesteding overnieuw moet worden gedaan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4349760). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.