Managed hosting door True

BuZa gunt Atos beheerklus van tien miljoen

 

Handen schudden

Ict-dienstverlener Atos heeft een forse opdracht binnengesleept van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). De applicatiebeheerklus heeft een geraamde waarde van tien miljoen euro. De opdracht omvat het beheer, onderhoud en de doorontwikkeling van ongeveer zeventig bedrijfsspecifieke applicaties. De helft van die applicaties wordt beheerd door de directie ICT en komen als eerste in aanmerking voor overdracht naar de dienstverlener. Het gaat bijvoorbeeld om documentmanagementsystemen en rapportage-middelen.

De hosting en het technisch beheer omvat alle middelen (rekencentrum, hardware en software) en taken die nodig zijn voor het accepteren, installeren en operationeel maken en houden van informatiesystemen en technische infrastructuren. Daarnaast moet de dienstverlener zorgdragen voor een beveiligde verbinding tussen het rekencentrum en het wide area network (wan) van het ministerie. Het beheer omvat applicatiebeheer, applicatieontwikkeling, advisering en het gereedmaken van applicaties voor gebruik op het netwerk.

Het ministerie besteedde de opdracht begin 2011 aan en hoopte voor de zomer van dat jaar de opdracht te gunnen. Nu meldt een woordvoerder van het ministerie aan Computable dat de klus in december 2011 is gegund aan Atos. Het is niet bekendgemaakt welke andere partijen meededen in de aanbestedingsronde.

Ook helpdesk de deur uit

Met deze aanbesteding plaatst het ministerie van Buitenlandse Zaken het beheer van bedrijfsapplicaties volledig buiten de deur. Eerder gunde het ministerie het beheer van de systemen NVIS, PPR, Kompas en Minbuza.nl. aan externe dienstverleners.

In oktober 2011 werden ook helpdesk- en ondersteuningsdiensten uitbesteed. Het gaat om eerste- en tweedelijn support. Die opdracht is voor een geraamd bedrag tussen de anderhalf en drie miljoen euro voor vier jaar gegund aan KPN Corporate Market, voorheen Getronics.

Maatwerk

In het aanbestedingsdocument staat de volgende toelichting over de applicatiebeheerklus.

- 50 procent van de applicaties waarvan het beheer wordt uitbesteed betreft maatwerk op basis van Microsoft-software.

- 10 procent betreft overige maatwerkapplicaties.

- 35 procent van de bedrijfssoftware bestaat uit standaardpakketten (waaronder pakketten voor: tijdschrijven, planning, scanning software, tekenpakketten, statistische analyse en registratie).

-Daarnaast beschikt het ministerie over web-based applicaties op basis van LAMP. Client server applicaties op basis van Visual Basic en .Net. Databases op basis van Microsoft Access, SQL Server en MySQL en een beperkt aantal op basis van Oracle. Het ministerie werkt met business intelligence op basis van OBIEE.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4348302). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.