Managed hosting door True

IBM zet computercapaciteit in voor aids-onderzoek

 

IBM zet in Nederland tijdens de kerstperiode overtollige computercapaciteit in voor onderzoek naar aids. De rekenkracht van servers in het IBM hoofdkantoor in Amsterdam wordt ter beschikking gesteld aan het World Community Grid. Dit is een netwerk van aaneengesloten computers dat wereldwijd onderzoek naar ziekten zoals aids en kanker moet versnellen.

Sinds 2005 ondersteunt het World Community Grid onder andere het project ´FightAIDS@Home´ dat zich richt op het identificeren van behandelmedicijnen tegen de ziekte aids. IBM heeft op het Benelux hoofdkantoor in Amsterdam een Innovation Center, dat IBM Business Partners helpt om bedrijfsprocessen te testen. Tijdens de kerstperiode wordt het bijbehorende datacenter minder gebruikt dan normaal. De overcapaciteit wordt tijdelijk ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. 

IBM heeft samen met andere bedrijven, publieke organisaties en wetenschappelijke instellingen, in 2003 het World Community Grid opgericht. Met behulp van grid-technologie wordt de rekenkracht van elke aangesloten computer gebruikt om wetenschappelijk onderzoek te versnellen. Sinds de oprichting hebben zo al meer dan 1,7 miljoen computers bijgedragen aan onderzoek.

Er mogen wat IBM betreft meer pc's bij.  Wereldwijd zijn er 650 miljoen pc's in gebruik, aldus IBM. Een klein en gratis softwareprogramma verbindt een individuele computer met de World Community Grid Server op het moment dat de computer niet wordt gebruikt. Met de gegevens die de computer binnen krijgt, maakt deze allerlei berekeningen om de resultaten vervolgens weer terug te sturen naar de server, aldus IBM. 

Oxford

In 2003 leverde IBM een bijdrage aan een studie voor het identificeren van mogelijke behandelmethoden van pokken. De scheikundefaculteit van de Universiteit van Oxford heeft recentelijk een onderzoek naar kanker sneller weten af te ronden. Door middel van grid computing hebben wetenschappers miljoenen medicijnachtige moleculen kunnen onderzoeken op geschiktheid tot het stoppen van uitzaaiing van kanker. Tijdens dit project zijn uit een groep van 3,5 miljoen moleculen maar liefst 800.000 mogelijke moleculen geïdentificeerd. Recente resultaten van FightAIDS@Home zijn hier te vinden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4347551). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.