Managed hosting door True

Forrester wint na fout Gartner bij IASA2011

 

Adviesbureau Forrester heeft een van de twee percelen gewonnen bij IASA2011, de rijksbrede aanbesteding voor strategische adviesdiensten op ict-vlak. Het betreft het leveren van standaardinformatie en rapporten. Concurrent Gartner vocht de voorlopige gunning in kort geding bij de rechtbank in Den Haag aan, maar verloor. Het adviesbureau had een fout gemaakt in zijn offerte en wilde in de gelegenheid gesteld worden die te herstellen.

IASA2011 staat voor Interdepartementale Aanbesteding van Strategische Adviesdiensten op het gebied van ict. Deze diensten, die worden afgenomen door de chief information officers (cio's) en stafleden, werden tot nu toe door de individuele departementen verworven. Een aantal departementen en zelfstandige bestuursorganisaties (zbo's) besloot een gezamenlijke aanbesteding te starten, in navolging van rijksbrede inkoopprojecten als OT2010 (telecom) en Easi2010 (hardware en ict-diensten).

Begin juli startte in het kader van IASA2011 de aanbesteding van standaard informatie- en adviesrapporten. Uiteindelijk deden twee adviesbureaus mee: Forrester Research en Gartner. De opdracht is gegund aan Forrester. Het betreft een raamovereenkomst met een looptijd van twee jaar en een optie tot verlenging van tweemaal een jaar. De omvang van de opdracht ligt tussen de twee ton en de twee miljoen euro voor een vijftigtal gebruikerslicenties.

Kort geding

Gartner verloor de aanbesteding omdat het een veel duurdere offerte had ingediend dan Forrester. Volgens Gartner was er sprake van een fout en had het adviesbureau in zijn offerte jaartarieven opgegeven in plaats van de gevraagde maandtarieven. Gartner spande in december een kort geding aan om een herbeoordeling af te dwingen. De Haagse rechtbank oordeelde echter dat het bieden van een herstelmogelijkheid in strijd is met het gelijkheidsbeginsel bij een aanbestedingsprocedure omdat dit zou neerkomen op een inhoudelijk nieuwe aanbieding van Gartner. Dat het adviesbureau abusievelijk het bedrag per jaar in plaats van het door de staat verzochte bedrag per maand heeft ingevuld komt bovendien voor rekening en risico van Gartner zelf. Dat de staat hierover niet aan de bel trok valt de staat niet te verwijten, aldus de rechtbank.

Drie onderdelen

Binnen het Rijk maken cio's en hun stafleden gebruik van standaardinformatie- en adviesrapporten om strategische besluitvorming voor te bereiden. Dit betreft bijvoorbeeld trends in de ict-markt, marktaandelen van commerciële organisaties, productstrategieën, nieuwe producten en nieuwe leveranciers. Daarnaast is ook behoefte aan strategisch ict- (maatwerk)advies, analyses en benchmarks. Het gezamenlijke inkooptraject IASA2011 bestaat uit drie onderdelen. Naast het perceel voor standaardinformatie en adviesrapporten is er een perceel voor maatwerkadvies. Bij dit perceel wordt een raamcontract afgesloten met acht inschrijvers. Naar verwachting zullen beide percelen begin 2012 worden afgerond.

Het derde onderdeel gaat over de inrichting van een online marktplaats voor de verwerving van strategische ict-adviseurs. IASA2011 richt zich met deze marktplaats vooral op het midden- en kleinbedrijf, in het bijzonder zzp'ers. Een woordvoerder van IASA2011 verwacht dat de marktplaats in februari of maart open gaat.

De deelnemende overheidsinstanties verwachten door de gezamenlijke IASA2011-aanbesteding op de kosten te kunnen besparen en door de bundeling van inkoopkracht betere leverings- en financiële voorwaarden af te dwingen. Daarnaast stimuleert een gezamenlijk optreden de onderlinge samenwerking en ontstaat er een rijksbrede overeenstemming over wat er van leveranciers wordt verwacht.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4346193). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.