Managed hosting door True

LCD-fabrikanten hoesten miljoenen op in kartelzaak

 

Samsung betaalt van zeven lcd-schermfabrikanten het meeste om de wereldwijde kartelzaak te stoppen. Het Koreaanse bedrijf legt 240 miljoen dollar neer. In totaal is de afkoopsom 538 miljoen dollar voor het berokkenen van schade aan klanten zoals winkels. De lcd-schermfabrikanten zouden prijzen van lcd-schermen in televisies, notebooks en monitors bewust hoog houden en hier onderling afspraken over hebben gemaakt.

Naast Samsung betaalt Sharp 115,5 miljoen, Chimei Innolux 110,3 miljoen, Hitachi Displays 39 miljoen, HannStar Display 25,7 miljoen, Chunghwa Picture Tubes 5,3 miljoen en Epson Imaging Devices 2,9 miljoen dollar. AU Optronics, LG Display en Toshiba hebben nog geen consensus bereikt over een eventuele schikking.

Sinds 2006 loopt er een wereldwijd onderzoek naar de fabrikanten van lcd-schermen omdat deze tussen 1999 en 2006 prijsafspraken zouden hebben gemaakt. Er is al een kleine negenhonderd miljoen dollar aan boetes betaald, waaronder voor boetes wegens het benadelen van directe klanten van de schermproducenten. Dat zijn niet de winkels of eindgebruikers, maar ict-fabrikanten zoals Dell, dat aangifte deed tegen de lcd-producenten.

Europese Commissie

Eerder legde de Europese Commissie een kartel van zes Aziatische producenten van lcd-schermen een boete van 648 miljoen euro op. De bedrijven maakten prijsafspraken en benadeelden op die manier de Europese kopers van computers, televisietoestellen en andere producten, zo meldde de commissie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4337856). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.