Managed hosting door True

KLPD bespiedt verdachten met software

 

De Unit Landelijke Interceptie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) beschikt over spyware die in geval van ernstige misdrijven kan worden geïnstalleerd op de computer van een verdachte. Daarmee krijgen opsporingsdiensten toegang tot die computer en kunnen ze gegevens overnemen. Dit antwoordt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op Kamervragen van D66, SP en GroenLinks.

De oppositiepartijen wilden van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten of de Nederlandse overheid net als de Duitse overheid gebruikmaakt van spyware om het computergebruik van burgers in de gaten te houden. In Duitsland ontstond een politieke rel nadat bleek dat een aantal deelstaten de spionagetool Bundestrojaner van Digitask inzetten.

De leverancier beweert de spyware ook aan Nederland te hebben verkocht. De bewindsman stelt in zijn brief om veiligheidsredenen niet te kunnen aangeven welke software de KLPD gebruikt. De aanschaf ervan heeft ook onder geheimhoudingsverklaring plaatsgevonden.

Beperkte inzet

De minister schrijft verder dat het gebruik van de software, net als de inzet van technische hulpmiddelen voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie in een woning, alleen in bepaalde situaties is toegestaan, namelijk bij ernstige misdrijven op basis van artikel 126I van het Wetboek van Strafvordering. De software mag alleen worden ingezet door daartoe gecertificeerd personeel. Volgens Opstelten is nog slechts in een zeer beperkt aantal gevallen gebruik gemaakt van de spionagesoftware. Hem zijn geen situaties bekend waarin de door de Keuringsdienst van het KLPD gecertificeerde technische hulpmiddelen zijn misbruikt of gehackt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4320956). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.