Managed hosting door True

LSP blijft toch bestaan na garanties verzekeraars

 

Arts met stethoscoop

Het landelijk schakelpunt (lsp) blijft in 2012 toch bestaan. Dat is de uitkomst van nieuwe afspraken tussen beheerder Nictiz en verschillende koepelorganisaties van zorgverleners. Zorgverzekeraars staan garant om het financiële gat te dichten dat aanvankelijk het lsp de das om deed. Naast de financiële toezeggingen zijn er nieuwe afspraken gemaakt om de privacy en veiligheid van de uitwisseling van medische gegevens te waarborgen. Eerder melde Nictiz dat door geldgebrek de stekker uit de infrastructuur ging.

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland staat garant voor een bedrag van 6,6 miljoen euro dat nodig is voor de aansluiting van huisartsen en huisartsenposten in 2012. Daarnaast is afgesproken dat verzekeraars vanaf 2013 consequenties verbinden aan huisartsen, apothekers en ziekenhuizen die niet zijn aangesloten op het lsp. Zorgverleners verliezen mogelijk hun contract met de zorgverzekeraar als ze in 2013 niet zijn aangesloten.

Door de financiële garantie van de zorgverzekeraars en ongeclausuleerd getekende contracten van apothekers wordt de ondergrens voor exploitatie van het lsp van 7,2 miljoen euro, gehaald. Eind 2011 leek een gebrek aan financiële garanties het lsp nog de das om te doen.

De nieuwe afspraken staan in een brief op de website van het Ministerie van Volksgezonheid Welzijn en Sport (VWS). Daarin wordt benadrukt dat aansluiting op het lsp niet verplicht is omdat de doorstart een privaat initiatief is. Eerder zette de Eerste Kamer een streep door wetgeving voor verplichte aansluiting op het lsp.

Onduidelijkheid EPD

Het lsp is de technische verbinding (infrastructuur) die de uitwisseling van medische gegevens tussen zorgverleners mogelijk maakt. Het is nog onduidelijk hoe in de toekomst die uitwisseling van gegevens, die vaak het landelijk elektronisch patiënten dossier (landelijk epd) wordt genoemd, eruit zal zien.

Er staan bijvoorbeeld nog vragen open over regionale uitwisseling, beveiligingsprotocollen en de mogelijkheden van patiënten om hun gegevens in te zien. In een concept doorstartmodel staan de belangrijkste privacyaspecten beschreven, maar de omschrijving van die vijf punten is erg generiek.

Doorstart

De zorgaanbieders Landelijke Huisartsen Vereniging, Vereniging Huisartsenposten Nederland, De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie en Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen komen nog in december 2011 met een doorstartmodel. Dat model bevat voorstellen van het College Bescherming Persoonsgegevens over privacykwesties.

Daarnaast richten de genoemde koepelorganisaties een rechtspersoon op die verantwoordelijk is voor de gegevensuitwisseling en aanspreekpunt wordt voor juridische zaken. Het gaat dan om het voldoen aan wettelijke regels en aansprakelijkheid bij juridische zaken die spelen tussen de aangesloten deelnemers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4314072). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.