Managed hosting door True

Overstroming Thailand drijft vraag naar SSD op

 

De vraag naar solid state drives (ssd's) is volgens analistenbureaus de afgelopen weken toegenomen. Dat komt doordat veel Thaise fabrieken, waar harde schijven worden gemaakt, getroffen zijn door overstromingen. Ssd's zijn een alternatiefvoor harde schijven. De vraag naar ssd's stijgt weliswaar, maar het loopt nog niet storm. Het gaat vooral om meer vraag naar ssd's voor game-pc's en hoogwaardige hardware.

Thailand is na China de grootste producent van harde schijven. Het getroffen Thaise gebied levert mondiaal ongeveer 50 procent van alle harde schijven. Western Digital, Seagate, Hitachi Global Storage Technologies, Toshiba en Samsung en hebben daar fabrieken staan die harde schijven leveren voor tablets, pc, servers, smartphones en dataopslagsystemen. Inmiddels heeft Western Digital (WD) een deel van de productie hervat, maar in veel fabrieken staat nog water. Ook hebben fabrieken veel waterschade.

Paul Bron, directeur van infrastructuurspecialist MSA-ICT uit Houten, verwacht dat fabrikanten gedwongen worden naar een duurder alternatief voor de harde schijven te kijken, zoals solid state drives (ssd's). ‘Als de productie hiervan wordt opgevoerd, worden die misschien goedkoper en dit betekent weer dat er in de toekomst minder grote hoeveelheden harde schijven hoeven te worden geproduceerd', aldus Bron.

Leveranciers van grootzakelijke dataopslagsystemen verwachten dat de vraag naar ssd-oplossingen toeneemt. Technologiemanager James Candelari van Whiptail, leverancier van solid state appliances voor dataopslagomgevingen, zegt dat klanten meer interesse tonen in opslagoplossingen met ssd-technologie die onder andere zorgen voor hoge beschikbaarheid van databases. David Scott, baas van HP Storage, verwacht een stijgende vraag naar ssd's. ‘Het tekort aan harde schijven is een intenationaal probleem en het wordt erger. Ik verwacht de komende tijd prijsstijgingen van harde schijven. Dan kan ertoe leiden dat organisaties meer gebruik gaan maken van solid state drives.'

Analisten en notebooks

Het tekort aan harde schijven leidt in het vierde kwartaal van 2010 tot een prijsstijging van tien procent ten opzichte van het derde kwartaal, aldus volgens onderzoeksbureau IHS iSuppli. Dit betekent een stagnatie in de fabricage van notebooks in 2012. De stagnatie treft de fabricage van schijven die bedoeld zijn voor mobiele computers. Verstoring van de notebookleveringen in 2011 is niet te verwachten, aangezien de pc-industrie voldoende voorraden heeft. Maar analisten verwachten dat het schadeherstel een half jaar kan duren en dat het tekort wel effect heeft op de productie van notebooks in het eerste kwartaal van 2012. iSuppli verwacht daarom dat vanaf het tweede kwartaal notebookfabrikanten alternatieve opslagmedia gaan inkopen, zoals solid state drives (ssd's). Er zijn genoeg ssd's, omdat deze niet in Thailand worden gemaakt, maar in andere landen zoals Zuid-Korea.

Analistenbureau Context merkt dat de vraag naar ssd's in Europa de laatste is toegenomen. Het aantal verkochte eenheden is sinds de overstromingen in Thailand vanaf begin oktober 2011 met 56 procent gestegen. De ssd's worden dan vaak gecombineerd met harde schijven in pc's. Het gaat volgens Context hierbij om een select aantal klanten die de ssd's kopen. Bijvoorbeeld gamers die snelle pc's willen hebben. De meeste klanten beginnen er nog niet aan. Ssd's zijn nog steeds een dure grap.

SSD: een mooie en prijzige technologie 

Ssd's presteren sneller en beter dan harde schijven. Ssd's verwerken data elektronisch terwijl harde schijven dat mechanisch doen. Zo zorgen ssd's voor een beter beschikbaarheid van applicaties. Alleen de prijs is gemiddeld tien keer hoger dan een harde schijf. Toch daalt de gemiddelde prijs van een ssd de komende jaren, aldus onderzoeksbureau Forrester. Een gemiddelde ssd kost nu 17 dollar per gigabyte. In 2012 is dat 12 dollar per gigabyte en in 2015 vijf dollar per gigabyte. Een Fibre Channel of sas-schijf kost 50 tot 60 dollarcent per gigabyte. Een sata harde schijf voor een consumenten pc is niet duurder dan 10 dollarcent per gigabyte. Inmiddels hebben pc-leveranciers HP, Acer, Asus, Toshiba en Lenovo nieuwe ultrabooks op de markt gezet die alleen ssd's hebben en geen harde schijven. De ssd's hebben een opslagcapaciteit van 64GB tot 128GB. Overigens combineert Asus een harde schijf met een ssd in zijn ultrabooks.

Volgens onderzoeksbureau Gartner worden er in de zakelijke markt de komende steeds meer ssd's verkocht. In 2009 werden er 320.000 ssd's verkocht. Dat goed was voor een omzet van 485 miljoen dollar. In 2010 werd er voor meer dan één miljard dollar aan ssd's verkocht. In 2015 is de ssd-markt goed voor 4,2 miljard dollar waarbij er dan 9,4 miljoen ssd's hun weg naar diverse hardware vinden. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4305210). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

17 dollar per gig kan nooit waarzijn 128 gig sdd voor 2176 dollar !

18 dollar per gigabyte klopt voor geen meter. Het is zo ongeveer 1 dollar per gigabyte voor een ssd, ietsje meer misschien.

Ik denk dat men hier consumenten SSD's aan het vergelijken is met de SSD disken welke er in de modulaire storage systemen worden gebruikt.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.