Managed hosting door True

Windows 8 geschikt voor grote harde schijven

 

Microsoft maakt het nieuwe besturingssysteem Windows 8 geschikt voor harde schijven met een hoge opslagcapaciteit. Als Windows 8 in 2012 beschikbaar komt, dan kan het besturingssysteem opstarten op een schijf van 3 terabyte (TB). Dat is mogelijk door een combinatie van nieuwe firmware, partitionering en schijfadressering.

Tot nu kan een Windows-besturingsysteem op een schijf met maximaal 2,2 TB worden opgestart. Dat komt doordat de 32 bits-software harde schijven met meer capaciteit niet aankan, aldus Windows-baas Steven Sinofsky in zijn Building Windows 8-blog. Het bestandssysteem van Windows 8 is daarom geoptimaliseerd zodat het nieuwe besturingssysteem snel kan opstarten op een 3 TB sata-schijf. Windows 8 kan later ook opstarten op een 8 TB harde schijf die in 2015 op de markt komt, aldus Sinofsky.

Unified extensible firmware interface

Volgens Sinofsky is de nieuwe uefi (unified extensible firmware interface) geoptimaliseerd voor schijven met meer capaciteit. Uefi is de opvolger van bios (basic input output system). Met uefi kan de hele harde schijf gebruikt worden voor partitionering. Daarbij past Microsoft een nieuw schijfpartitioneringschema toe. Deze de gpt (guid partition table) geeft 64-bits informatie over de maximale capaciteit van een harde schijf.

Logical block addressing

Volgens Sinofsky werkt Windows 8 prima met grote harde schijven door een combinatie van uefi-firmware, gpt-patitionering en logical block addressing (lba), een techniek om het adresseren van grote harde schijven mogelijk te maken. Hierdoor kan Windows 8 volgens Sinofsky in theorie werken met harde schijven die een capaciteit hebben van 9,4 zettabyte (ZB). Een zettabyte bestaat uit één miljard terabytes (TB).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4302852). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.