Managed hosting door True

'ICT-kosten per zorgverlener stijgen 20 procent'

 

Zorg

De ict-kosten voor ziekenhuispersoneel zijn in 2011 flink gestegen. Per medewerker gingen de kosten met 20 procent omhoog. Per ict-werkplek stegen de kosten met 10 procent. Dat stelt M&I/Partners in de ICT Benchmark Ziekenhuizen 2011. De stijging komt door de vergaande digitalisering van zorgprocessen. De stijging van de ict-kosten zit met name in de toename van het aantal ict-werkplekken per medewerker en de kosten voor software.

Het aantal ict-werkplekken per medewerker (gemeten in fte) steeg met ruim 10 procent. In vergelijking met 2007 bedraagt de stijging zelfs meer dan 30 procent. Gemiddeld genomen zijn er per tien medewerkers elf ict-werkplekken. Ziekenhuizen hebben vaak meerdere locaties waardoor zorgverleners meerdere werkplekken hebben. Artsen hebben zowel in hun spreekkamer als op de polikliniek de beschikking tot computers en balies zijn vaak uitgerust met meerdere systemen. 'Daar komt bij dat zorgverleners vaak part-time werken', licht M&I-adviseur Antoon van Luxemburg toe.

Hoewel de ict-kosten van ziekenhuizen zijn gestegen, zijn de ict-kosten als percentage van de omzet nagenoeg gelijk gebleven met voorgaande jaren. Dit komt doordat de gemiddelde omzet de afgelopen jaren ook is gestegen. Ziekenhuizen spenderen tussen de 4 en 4,5 procent van de omzet aan ict.

Uit de benchmark komt naar boven dat de softwarekosten voor de primaire en ondersteunende zorgprocessen, zoals de invoering van elektronische patiëntendossiers, PACS/PACS-2 en de introductie van het elektronisch verpleegdossier (evd) net als in 2010 toenamen.

Stijging ICT-kosten

Ook neemt het aantal koppelingen voor gegevensuitwisseling toe en wordt medische technologie steeds meer onderdeel van de ict-omgeving. Dat betekent hogere softwarekosten. M&I/Partners verwacht wel dat het voordelen op het gebied van kwaliteit en efficiëntie oplevert.

'In deze tijd van bezuinigingen is het van belang dat ziekenhuizen grip hebben op de ict-kosten. Ondanks de druk op kosten verwachten wij investeringen in de (noodzakelijke) toepassing van ict. Daarnaast zien we dat ziekenhuizen nadrukkelijk zoeken naar mogelijkheden om de kosten in de hand te houden. Het standaardiseren van het applicatielandschap kan hierbij helpen, maar ook het openbreken van contracten en gezamenlijk inkopen kunnen ervoor zorgen dat de ict-kosten niet onnodig stijgen', lichten de onzerzoekers toe.

Benchmark

Sinds 2007 voert M&I/Partners jaarlijks de ICT Benchmark Ziekenhuizen uit. De benchmark geeft inzicht in de vraag of een ziekenhuis veel of juist weinig uitgeeft aan ict in vergelijking met andere ziekenhuizen en geeft inzicht in de prijs/prestatie-verhouding binnen het eigen ziekenhuis. Aan het onderzoek namen dertien ziekenhuizen deel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4300189). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.