Managed hosting door True

India komt met nieuwe versie van 35 dollar-tablet

 

Vanaf februari 2012 komt de tweede versie van de Indiase Aakash-tabletcomputer op de markt. Het apparaat dat 35 dollar moet kosten, is de opvolger van de Aakash 1 tablet-pc die onder ongeveer honderdduizend scholieren is verspreid. Het Indiase ministerie van Informatie en ict verwacht dat er de komende twee tot vier jaar tweehonderd miljoen stuks van de nieuwe Aakash-tablet op de markt komen. Bij dat volume komt de aanschafprijs uit op de beloofde 35 dollar.

De aanschafprijs van de in oktober 2011 geïntroduceerde Aakash 1 schommelt nog tussen de veertig en vijftig dollar. De overheid subsidieert de aanschaf voor studenten.

Na kritiek op de prestaties van de eerste versie van de tablet is de Aakash 2 op verschillende punten verbeterd. De Aakash 2 beschikt over een 800 MHz-microprocessor, (Aakash 1: 366 MHz). Dat moet de downloadsnelheid en het gebruik van webvideo's vergroten. Het werkgeheugen is verhoogd van 256 MB naar 1 GB. Het gelijktijdig uitvoeren van meerdere taken was met de voorganger niet mogelijk. Er is ook een camera toegevoegd voor webconferentie. Het apparaat draait op een Android 2.2-besturingssysteem. De Indiërs proberen aansluiting te vinden bij de specificaties van tablets van andere leveranciers.

Het apparaat wordt gemaakt door de van oorsprong Britse hardwaremaker Datawind.
De kosten van het apparaat komen nu nog boven de gestelde norm van 35 dollar uit. Dat komt door de productiekosten, het lage volume en transportkosten.

Aanleg breedbandinternet

Parallel aan de ambitieuze tabletplannen investeert de Indiase overheid veertig miljoen dollar in de aanleg van breedbandinternet (National Optical Fibre Network). In 2014 moeten alle zeshonderdduizend dorpen verbonden zijn met een landelijk dekkend glasvezelnetwerk. Op sommige plaatsen zal de reikwijdte van het netwerk worden verlengd met draadloze verbindingen.

Nu heeft maar 8 procent van de Indiase bevolking toegang tot internet. 70 procent van de 1,2 miljard Indiërs woont in afgelegen gebieden. Daarvan leeft ongeveer de helft van de mensen onder de armoedegrens. Onderwijs is één van de kernpunten van de overheid.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4296058). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.