Managed hosting door True

Ricoh leidt Nederlandse multifunctionalsmarkt

 

Van alle multifunctional printers (mfp's) opgesteld bij bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers, is een kleine 30 procent afkomstig van Ricoh. Daarmee is deze Japanse fabrikant de nummer één op de Nederlandse markt voor multifunctionals, zij het met kleine voorsprong. Dit staat in een marktanalyse van onderzoeksbureau Computer Profile.

Het eveneens Japanse Canon volgt op korte afstand. Dit bedrijf is goed voor 28 procent van de aanwezige multifunctionals. Een belangrijk deel van het Canon-aandeel in Nederland wordt gevormd door de Océ-systemen. Van de in Nederland aanwezige multifunctionals van Canon draagt circa 57 procent het Océ-logo. Naast Japanse fabrikanten treffen we in de top 10 alleen Amerikaanse producenten aan. HP kent een aandeel in de installed base multifunctionals van 15 procent, Xerox van 14 procent en Lexmark van 1 procent. Overige multifunctionals zijn afkomstig van Konica Minolta, Kyocera, Sharp en Toshiba. Dit blijkt uit de circa zevenduizend gesprekken die Computer Profile de afgelopen twaalf maanden voerde met it-beslissers van Nederlandse bedrijfsvestigingen met tenminste vijftig medewerkers, over het aanwezige printerpark.

Fortune 500

Bij de top vier fabrikanten valt op dat het aandeel van Canon bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers circa d3 procent boven het Ricoh aandeel ligt, namelijk 27 procent versus 24 procent. De overall nummer één positie van Ricoh komt door de sterke aanwezigheid van deze fabrikant bij publieke instellingen. Het aandeel Ricoh multifunctionals bij overheids-, onderwijs- en zorginstellingen bedraagt 37 procent. Ook Canon scoort bovengemiddeld goed bij deze organisaties met een aandeel van 31 procent. De nummer drie, HP, is het sterkst vertegenwoordigd bij multinationals en Fortune 500 bedrijven, waar een kwart van de systemen afkomstig is van deze leverancier.

De zevenduizend geïnventariseerde bedrijfsvestigingen beschikken in totaal over bijna 240.000 printers. Net iets meer dan 24.000 van deze printers betreft multifunctionals. Het aandeel multifunctionals in het totaal ligt daarmee op ongeveer 10 procent. De zorgsector en het handelssegment kennen een relatief klein aandeel multifunctionals in het totaal.

High speed printers

Lang niet alle bedrijfsvestigingen geven dus aan te beschikken over één of meerdere multifunctionals. Van de geïnventariseerde vestigingen met vijftig of meer medewerkers geeft bijna één op de vier organisaties aan te beschikken over een multifunctional. De omvang van de bedrijfsvestiging heeft nauwelijks invloed op de penetratiegraad van multifunctionals, segmentatie op branche laat echter wel enige verschillen zien.

Ook high speed printers zijn geïnventariseerd. Daarbij ligt de grens op 120 pagina's per minuut of hoger. Slechts een kleine 4 procent van de bedrijfsvestigingen gebruikt dergelijke ‘productieprinters'. Relatief vaak worden deze systemen gebruikt bij gemeenten, scholen en financiële dienstverleners zoals banken en verzekeraars.

Marktaandelen leveranciers mfp's

  1. Ricoh: 29%
  2. Canon: 28%
  3. HP: 15%
  4. Xerox: 14 %
  5. Konica Minolta 5%
  6. Kyocera: 3%
  7. Sharp: 2%
  8. Toshiba: 2%
  9. Lexmark: 1%
  10. Anderen: 1%

Bron: Computer Profile, november 2011

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4291936). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.