Managed hosting door True

Overheid investeert in IBM-supercomputer

 

De Nederlandse overheid wil dat Nederlandse bedrijven betere toegang krijgen tot geavanceerde ict-technologie, waardoor ze nieuwe producten en diensten kunnen ontwikkelen. Het kabinet stelt hiervoor zeven miljoen euro beschikbaar. Met de zeven miljoen euro wordt onder meer een High Performance Datacentrum (HPC) opgezet, dat bedrijven ondersteunt bij grootschalige gegevensverwerking. Ook wordt het geld besteed aan een upgrade voor de Huygens supercomputer.

De nieuwe investering werd bekend gemaakt door minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) tijdens het  ICT-Delta congres dat deze maand werd gehouden. Volgens minister Verhagen is ict van groot belang voor het groeivermogen van de Nederlandse economie.

Met de zeven miljoen euro wordt onder meer een High Performance Datacentrum (HPC) opgezet, dat bedrijven ondersteunt bij grootschalige gegevensverwerking. Ook krijgt supercomputer ‘Huygens' een upgrade, waardoor de snelheid van het rekenwonder verbetert. Onlangs werd bekend dat de supercomputer, die in het Science Park in Amsterdam staat,  uit de mondiale top 500 van krachtigste computers is gevallen. De upgrade moet ervoor zorgen dat de IBM-supercomputer weer in de top 500 komt. Voor ondernemers is toegang tot het High Performance Datacentrum en de supercomputer van cruciaal belang om hun concurrenten elders in de wereld voor te blijven, aldus Verhagen.

Op het ICT-Delta congres werd verder het onderzoeksprogramma COMMIT door Verhagen aangekondigd. Dit programma is een samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid. Met een budget van 110 miljoen euro worden de komende jaren vernieuwende ict-producten en diensten ontwikkeld, aldus Verhagen.

Over de Huygens supercomputer

Huygens is de naam van een supercomputer die bij SARA, het nationale centrum voor reken- en netwerkdiensten, in 2007 in gebruik genomen is. De computer is vernoemd naar de gebroeders Christiaan Huygens (een Nederlands astronoom wis- en natuurkundige) en Constantijn Huygens (een Nederlands geleerde, diplomaat, componist en dichter). De Huygens werd op 13 juni 2007 formeel in gebruik genomen door de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en de voorzitter van de NWO. Echter, de Huygens was pas volledig operationeel halverwege 2008, en kreeg meer dan 3000 IBM next-generation POWER6 processoren. Hij heeft hiermee een verwerkingssnelheid van ongeveer 60 Teraflops. De Huygens is hiermee een goede subtopper op het gebied van supercomputers. Aanschaf en onderhoud voor de Huygens kost dertig miljoen euro en wordt door IBM verzorgd. Financier van het project is de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De computer staat opgesteld in het Science Park in Amsterdam.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4291511). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.