Managed hosting door True

'Markt vraagt om 1000 geo-informatici in 2016'

 

De vraag naar afgestudeerde geo-ict'ers zal binnen vijf jaar uitkomen op ongeveer duizend man. Een nieuwe mbo-opleiding moet uitkomst bieden om aan die vraag te kunnen voldoen. Dat is de uitkomst van een marktverkenning naar de behoefte aan geo-informatici in Nederland. Die enquête is uitgevoerd in opdracht van de Stichting Arbeidsmarkt Geo (Sageo). De Uitkomst: de gewenste mbo-opleiding bestaat nog niet en het is hoog tijd dat die er komt.

In het rapport staat: 'Er is behoefte aan een mbo-opleiding die studenten leert om ingewonnen ruimtelijke gegevens te combineren met andere data en deze gegevens te presenteren en beschikbaar te stellen. Die opleiding bestaat momenteel niet.'

De onderzoeker concludeert dat de bestaande opleiding Geo en Landmeetkunde alleen voorziet in de behoefte wat betreft de inwinning en het uitzetten van geo-data. Er is onvoldoende aandacht om de ingewonnen ruimtelijke gegevens te combineren met andere data en de gegevens te presenteren en beschikbaar te stellen.

Overheden en bedrijven gebruiken steeds vaker nieuwe toepassingen van geografische gegevens. Geo-informatica gaat om het inwinnen, beheren en visueel maken van informatie gekoppeld aan een geografische plaats. Het vakgebied rondom die GIS-systemen (geografische informatiesystemen) wordt toegepast in de ruimtelijke ordening, bouw, waterhuishouding, landbouw en milieu. Het gaat om metingen op het land, in het water, de lucht en de ruimte. Een nieuwe toepassing is bijvoorbeeld augmented reality.

Onderzoek

Om aan de vraag van de markt te kunnen voldoen moeten ongeveer vijfhonderd studenten de opleiding volgen. Jaarlijks stroomt namelijk ongeveer honderd man door naar het hbo (hoger beroepsonderwijs). In totaal denken de respondenten binnen twee jaar ruim honderd en binnen vijf jaar ruim tweehonderd geo-ict'ers nodig te hebben. Een extrapolatie naar de landelijke vraag levert een geschatte behoefte op van ongeveer duizend geo-ict'ers voor de komende vijf jaar.

Er is volgens marktonderzoeker NJC meer onderzoek nodig om een duidelijk profiel op te stellen van de gevraagde competenties. Aan het onderzoek dat een beeld geeft van de geschatte vraag naar geo-informatici werkte bijna honderd respondenten van bedrijven van verschillende grote en overheden mee.

Hbo

De onderzoeker: 'Het opleidingsniveau dat de arbeidsmarkt van deze geo-ict'ers verwacht is datgene wat menig onderzoek al uitwijst: de voorkeur gaat uit naar een hbo-afgestudeerde. Het mbo-niveau ligt echter dicht bij deze voorkeur.'

Bij het Bredase Radius College loopt al een pilot met de opleiding tot geo-ict'ers. De onderzoekers merkten dat vooral bedrijven een stagiair zoeken voor het vakgebied.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4285560). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.