Managed hosting door True

'Complete EPD-investering is weggegooid geld'

 

De voorgenomen ontmanteling van het landelijke elektronische patiëntendossier (epd) door het Nictiz maakt alle investeringen gedaan door overheid, zorgverleners en softwareleveranciers in één klap vrijwel waardeloos. Dat zegt directeur Gert-Jan van Boven van Nictiz, ontwikkelaar en beheerder van de infrastructuur van het epd. De overheid stak de afgelopen tien jaar een bedrag tussen 300 en 350 miljoen euro in het project. Daar bovenop investeerden zorgverleners en softwareleveranciers grote bedragen om hun systemen op het landelijke epd aan te sluiten.

Het enige dat overblijft van het werk dat voor de invoering van het epd is verzet, zijn de standaarden die Nictiz voor de elektronische uitwisseling van medische gegevens heeft ontwikkeld, zegt Nictiz-directeur Gert-Jan van Boven. Een dag na het besluit om definitief met het landelijk epd te stoppen, dreunt de klap nog na in de burelen van Nictiz. 'Dit is te droef voor woorden. Wij likken nu onze wonden. Die zijn nog heel vers.'

Het staken van het epd levert volgens hem alleen verliezers op. Allereerst de patiënten, die niet de zekerheid hebben dat artsen in spoedgevallen snel relevante gegevens kunnen opvragen uit hun medische dossiers. Ook zorgverleners en leveranciers van software voor zorgverleners zien hun investering in de aansluiting op het zogeheten landelijk schakelpunt van Nictiz waardeloos worden. En niet in de laatste plaats is het een klap voor Nictiz, dat met het wegvallen van het epd 60 procent van zijn arbeidsplaatsen ziet verdwijnen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4267933). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.