Managed hosting door True

ICT zet arbeidsverhoudingen op de helling

 

Vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en bemiddelaars in de ict-sector spreken op initiatief van de zzp-vakbond FNV Zelfstandigen over flexibilisering van de arbeidsverhoudingen. De bond wil een zogeheten vrijplaats oprichten, waarbinnen soepeler arbeidsregels gelden. De vrijplaats zou per 1 januari 2012 een feit kunnen zijn, zegt directeur Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen.

Tijdens twee gesprekken die eind november 2011 plaatsvinden moeten betrokken partijen overeenstemming bereiken over de onderwerpen die zij willen inbrengen in de vrijplaats.

Er wordt naar vijf hoofdonderwerpen gekeken:
• flexibilisering van de ict-arbeidsmarkt,
• permanente bijscholing voor werknemers en zelfstandigen,
• actief arbeidsmarktbeleid, bijvoorbeeld een arbeidspool in economisch slappe tijden,
• aanpassing van de sociale zekerheid en verzekeringen aan de dynamische arbeidsmarkt,
• een eenduidige juridische positie van zelfstandigen. Nu levert de Verklaring Arbeids Relatie (VAR) nog veel onzekerheid op.

Naast de zelfstandigen zitten ook vertegenwoordigers van branchevereniging ICT~Office, de vakbonden Bondgenoten en De Unie en de bemiddelaars Headfirst en IT-Staffing aan tafel. ‘Er is groot enthousiasme voor ons plan van een vrijplaats', stelt Gonggrijp. ‘We zitten nu op een spannend moment. De vrijplaats zou per 1 januari 2012 kunnen worden opgericht. Daarna wordt het politiek: dan worden de onderhandelingen geopend over de concrete invulling.'

Andere sectoren

De vrijplaats in de ict-sector zou een voorbeeld kunnen zijn voor andere sectoren. ‘In de ict zijn er weinig cao's, je kunt er makkelijker experimenteren. Als het in de ict-sector aanslaat, zouden ook in bijvoorbeeld het vervoer en de zorg vergelijkbare onderhandelingen kunnen worden gevoerd. Ook in andere sectoren vragen werkgevers zich af hoe om te gaan met het groeiende aantal zelfstandigen.'

FNV Zelfstandigen behartigt de belangen van veertienduizend zzp'ers in de dienstensector, de ict, groenvoorziening, handel, industrie, vervoer en zorg. De bond wil de postie van zzp'ers op de arbeidsmarkt verstevigen en het belang van zzp'ers voor de verschillende sectoren duidelijk maken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4265554). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.