Managed hosting door True

Neonova en The IP Company terug bij gemeente

Amsterdam haalt falende Astium-spelers binnen

 

Handen

De Dienst ICT (DICT) van de gemeente Amsterdam heeft Use The Source aangesteld voor het onderhoud en de ondersteuning van het telefonieplatform Astium. Opvallend, want Use The Source is de BV achter One IP, een joint venture van de bedrijven Neonova en The IP Company. Deze twee bedrijven waren in het verleden verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de open source software voor dit ip-platform, maar wisten geen goed functionerend systeem op te leveren.

Gemeente Amsterdam voerde in 2009 de Astium-telefooncentrale in. Telecombedrijf Neonova was hier verantwoordelijk voor, maar in september 2009 bleek dat dit bedrijf ook closed source software had gebruikt waardoor het niet een volledige open source-oplossing was. Neonova werd vervolgens onder begeleiding van de inmiddels failliete VoIP-leverancier Israpunt vervangen door The IP Company, maar dit bedrijf wist geen goed functionerend systeem op te leveren. Israpunt werd vervolgens gevraagd om het systeem met hun IP Businessmanager zo op te lappen dat het wel zou werken. Neonova en The IP Company waren inmiddels samengegaan in de joint venture One IP en dit bedrijf spande een rechtszaak aan tegen Israpunt vanwege vermeende diefstal van software. De juridische strijd brak Israpunt uiteindelijk op en het bedrijf ging failliet.

Use The Source

Amsterdam zocht hierdoor een nieuw bedrijf voor het beheer van het telefoniesysteem. De gemeente benaderde het Sassenheimse bedrijf Use The Source om het onderhoud en de ondersteuning op het Astium-telefonieplatform te leveren. Het gaat hier om de open source software Asterisk, CentOS, Postgress en de standaard beheertool Astium. Use The Source is echter de BV die met de handelsnaam One IP opereert. One IP is weer ontstaan uit The IP Company en Neonova. Amsterdam gaat dus in zee met de partijen die tot op heden nog niet een goed werkend systeem wisten op te leveren.

De opdracht is door Amsterdam gegund zonder voorafgaande bekendmaking. In het aanbestedingsdocument is te lezen dat de gemeente dringende spoed heeft om een leverancier te vinden, omdat de huidige ict-dienstverlener (Israpunt, red.) failliet is gegaan. Opvallend is ook dat Amsterdam in het document meldt dat (ontwikkel)code en bijbehorende technische en operationele informatieprogrammatuur niet beschikbaar is. Neonova en The IP Company waren hiervoor in het verleden verantwoordelijk en via One IP/Use The Source zijn deze partijen nu weer terug bij de gemeente.

De gemeente Amsterdam kon nog niet reageren, omdat de desbetreffende woordvoerder ziek is. One IP/Use The Source laat via The IP Company-directeur Ronald Koppelman weten ‘niet te mogen communiceren over deze kwestie'.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4255481). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Dan klopt het dus toch wat die mensen van Israpunt geschreven hebben. Was het persbericht toch juist. Dit riekt naar een grote samenzwering binnen Amsterdam.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.