Managed hosting door True

Consultancy, management en opleidingen staan onder druk

Grote bedrijven houden hand op ICT-knip

 

Grote bedrijven investeren de komende twaalf maanden minder in ict. Alleen de uitgaven aan software blijven op peil. Binnen grote bedrijven is het sentiment ten aanzien van ict-bestedingen omgeslagen van 'duidelijk positief' naar 'negatief'. Dat concludeert adviesbureau Ernst & Young in de ICT Barometer. Het adviesbedrijf ondervroeg zeshonderd managers naar de ict-investeringen in de komende 12 maanden.

De verwachtte krimp van de ict-uitgaven van grote bedrijven wordt gecompenseerd door de ict-investeringen van kleine- en middelgrote bedrijven. Daar is het sentiment volgens de onderzoekers minder somber. De verwachting is dat over de hele linie de ict-investeringen licht stijgen. Maar grote bedrijven remmen de groei.

De investeringsplannen verschillen sterk per sector. De onderzoekers melden dat de branche voor productie en industrie relatief positief is over de toekomstige ict-investeringen. Andere sectoren zijn minder zeker. De sectoren handel en distributie zijn volgens Ernst & Young negatieve uitschieters. Daarbij speelt het gedaalde consumentenvertrouwen een rol.

'Vergelijkbaar met 2008'

Casper Kruijt, partner bij Ernst & Young, constateert dat de ict-markt een grillige periode doormaakt. 'De snelheid waarmee het sentiment keert, is vergelijkbaar met de daling van halverwege 2008. In het vorige kwartaal leek het er nog op dat kleine en middelgrote bedrijven de motor achter groeiende ict-bestedingen waren en we een opgaande lijn te pakken hadden. De grootste bedrijven stellen hun ict-investeringen in de huidige situatie zo ver mogelijk vooruit.'

Kruijt stelt dat het mkb aarzelt en grote bedrijven afhaken. 'Als we afgaan op de verwachtingen van sommige automatiseerders zal het vierde kwartaal geen gunstiger beeld ontstaan.'

Grootste kostenpost

Uit het onderzoek blijkt verder dat binnen het ict-budget servers, standaardsoftware en telecom onveranderd de grootste kostenposten zijn.

Cloud computing wordt met afstand als de grootste groeipost binnen het ict-budget genoemd. Bestedingen voor consultancy, (interim) management en opleidingen staan 'zwaar onder druk', concluderen de onderzoekers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4243031). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.