Managed hosting door True

Verhagen stelt telecomveiling 2012 uit

 

De frequentieveiling waarmee de overheid ruimte wil maken voor nieuwe spelers in de mobiele communicatiemarkt, zal niet begin 2012 maar zomer 2012 plaatsvinden. Dat schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat er twee vergunningen van 2x10 MHz in de 800 MHz-band en een vergunning van 2x5 MHz in de 900 MHz-band worden geveild. De minister hoopt hiermee op twee of drie nieuwkomers. Bovendien onthulde de minister nog twee extra frequenties.

Verhagen schrijft dat hij onnodige vertraging zoveel mogelijk wil voorkomen, omdat dit in het belang van zowel marktpartijen als de consument is. Hij zegt dat hij er daarom voor heeft gekozen om naast de drie blokken, ook twee keer 30 MHz vrij te geven voor de veiling. Dat is een wijziging die resulteert in een vertraging van de veiling van ongeveer een halfjaar.

LTE in de 900 MHz-band

De minister heeft zich ook uitgesproken over de technische mogelijkheden van de 900 MHz-band, zoals 4G en handsets voor long term evolution. Het is per direct mogelijk zowel een gsm- als een umts-netwerk uit te rollen. Veel smartphones maken gebruik van een UMTS900-chip, zoals iPhone 4, HTC Desire-telefoons en Sony Ericsson Xperia-toestellen. Er komt dit jaar netwerk- en randapparatuur beschikbaar, zodat ook LTE in de 900 MHz-band kan worden aangeboden via dataterminals. De industrie is echter vooral bezig met het ontwikkelen van apparatuur voor LTE op 800 en 1800 MHz en de 2,6 GHz band.

'Tot nu toe lijkt voor de 900 MHz-band een rol weggelegd als legacy-band voor gsm en het migreren van klanten naar umts', schrijft Verhagen. 'Operators zetten de 900 MHz-band waarschijnlijk pas voor LTE in als gsm geheel is uitgefaseerd.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4210888). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.