Managed hosting door True

Apotheker krijgt bijna 10 miljoen euro

 

Dollars

Leo Apotheker, de ontslagen ceo van HP, krijgt bijna 10 miljoen euro mee. Het gaat om 7,2 miljoen dollar vertrekpremie, 2,4 miljoen dollar prestatiebonus en 3,6 miljoen dollar aan aandelen. Dit blijkt uit documenten van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC).

Apotheker was elf maanden ceo van HP. Hij werd onlangs ontslagen en opgevolgd door Meg Whitman, voormalig ceo van eBay. Aanleiding van zijn ontslag was zijn plan om de pc-divisie PSG te verkopen. Dat leidde to veel kritiek van het HP-bestuur, managers, werknemers, klanten en partners. Onder Apotheker draaide HP drie slechte kwartalen en daalde het aandeel van het ict-concern.

Apotheker krijgt naast de vertrekpremie, prestatiebonus en aandelen, geld om terug te verhuizen naar Frankrijk of België. Ook is er geld vrijgemaakt voor eventueel verlies als hij zijn huis in Californië verkoopt.

Verhuiskosten

Leo Apotheker verdiende 1,2 miljoen dollar per jaar bij zijn aanstelling. Daarnaast kreeg hij jaarlijks een bonus van 4 miljoen dollar en nog eens 4,6 miljoen dollar voor verhuiskosten. Verder kreeg hij 76.000 aandelen met een beperking. De helft van de aandelen zijn pas na 31 oktober 2011 geldig. De jaarlijkse bonus van Apotheker bedroeg 200 procent van zijn jaarsalaris, met een uitloop naar 500 procent.

HP betaalt zijn ex-ceo's altijd goed uit. Mark Hurd kreeg in 2010 ruim 12 miljoen dollar mee. Carly Fiorina kreeg bij haar vertrek in 2005 ruim 21 miljoen dollar mee.

Meg Whitman verdient 1 miljoen dollar per jaar bij HP, zo heeft het bedrijf bekend gemaakt. Daarnaast krijgt ze 1,9 miljoen aandelen. In 2012 ontvangt Whitman een bonus van 2,4 tot 6 miljoen dollar. Volgens magazine Forbes is zij de vier na rijkste vrouw van de Amerikaanse staat California. Haar vermogen wordt geschat op 1,3 miljard dollar.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4203176). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Drie slechte kwartalen en toch een bonus? Het bestuur die dat toelaat moet zijn biezen pakken zou ik zeggen als ik aandelen had.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.