Managed hosting door True

NHS staakt ICT-miljardenproject Britse zorg

 

De National Health Service (NHS) stopt met het National Programme for IT, het landelijke, breed opgezette en centraal gedirigeerde ict-vernieuwingsprogramma voor de gezondheidszorg in Engeland. Het Britse departement voor gezondheidszorg, waar de NHS onder valt, kiest liever voor een decentrale aanpak waarbij het zorginstellingen wil faciliteren bij hun ict. Het programma gold met een begroting van ruim 13 miljard euro (11,4 miljard pond) als het grootste niet-militaire ict-project ter wereld. Daarvan is reeds 7,3 miljard euro (6,4 miljard pond) uitgegeven, waarvan volgens de NHS tweederde aan nuttige systemen.

Het National Programme for IT dateert nog uit het tijdperk van minister-president Tony Blair en werd in 2002 opgestart. Doel was een vervanging van de verouderde, lokaal ingerichte ict-infrastructuur bij de NHS door een centraal opgezette, geïntegreerde informatievoorziening. Het hart moest worden gevormd door een nationaal elektronisch patiëntendossier, de NHS Care Records Service.

Accenture, BT, CSC en iSoft

Het project werd een uiterst moeizame exercitie met grote vertragingen en forse kostenoverschrijdingen (oorspronkelijk budget was 7,1 miljard euro (6,2 miljard pond)). Een van de partners, Accenture, gooide in 2006 al de handdoek in de ring. Een andere partner, BT, kreeg miljoenen uitbetaald voor een systeem dat voor veel minder al op de markt aanwezig was. Nog een partner, CSC, bouwde met zorgautomatiseerder iSoft (onlangs door CSC overgenomen) aan het platform voor een elektronische patiëntendossier.

Vooral iSoft kon keer op keer niet aan de verwachtingen voldaan: deadlines voor de oplevering van het nieuwe softwarepakket Lorenzo werden steeds niet gehaald en het bedrijf kwam ook nog eens zwaar in de schulden, onder andere door een boekhoudschandaal.

Ontmanteld

De Engelse Nationale Gezondheidsdienst (NHS) twijfelde dit jaar over het voortijdig stopzetten van het project. Een vernietigend rapport van een Britse overheidsauditdienst voor megaprojecten (Major Projects Authority) gaf de doorslag. Het programma wordt ontmanteld en zorgverleners en ziekenhuizen krijgen nu het advies om lokaal op zoek te gaan naar ict-hulp.

Wel blijft een aantal goedlopende systemen in de lucht, zoals een beveiligde e-mailoplossing, een receptenregistratiesysteem, een breedbandig netwerk, een opslagsysteem voor patiëntengegevens, een afsprakensysteem en een verzendsysteem voor X-ray-foto's.

Decentrale, modulaire ict-inrichting

Wat er met de contracten met de huidige ict-partners gebeurt, is nog duidelijk. CSC liet in een verklaring aan The Wall Street Journal weten als ict-partner betrokken te blijven bij de invulling van de nieuwe, decentrale, modulair op te zetten ict-inrichting van de Engelse gezondheidszorg.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4187285). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.