Managed hosting door True

Werkgever is ontevreden over IT-opleidingen

It-professional is sleutelfiguur in organisatie

 

Volgens werkgevers sluiten hun profielen die zij hebben voor it-professionals niet aan bij de vaardigheden die worden bijgebracht bij traditionele it-opleidingen. Dit blijkt uit onderzoek door de IBM Benelux Technical Expert Council (TEC) onder 150 respondenten.

Sectororganisaties wijzen er al langer op dat de instroom van it-studenten in het hoger onderwijs veel te laag is om het structurele tekort aan it'ers op te vangen. Toch is het niet alleen hierdoor dat bedrijven moeilijk de juiste profielen vinden om it-posities in te vullen; de vaardigheden van it-studenten komen ook niet overeen met de behoeften van de bedrijven.

Ideale profiel

Het TEC-onderzoek toont aan dat de hedendaagse it-professional vooral polyvalent moet zijn en over meer moet beschikken dan alleen harde, technische kennis. Gevraagd naar de ingrediënten van het ideale it-profiel, blijkt dat puur technische skills belangrijk blijven, maar slechts 35 procent uitmaken van het ideale profiel. Interpersoonlijke vaardigheden en leiderschapscapaciteiten scoren bijna net zo hoog en bepalen 25 procent van het ideale profiel. Daarnaast wordt van de moderne it'er ook inzicht gevraagd in de toepasbaarheid van it.

De 15 procent die de respondenten toekennen aan ‘bewustzijn van sociaal-maatschappelijke uitdagingen' toont volgens IBM het toenemende belang dat wordt gehecht aan het vermogen van it-professionals om technologie in te zetten als antwoord op maatschappelijke uitdagingen in bijvoorbeeld het transport of de gezondheidszorg.

Meebouwen aan bedrijfsstrategie

Het stijgende belang van niet-technische vaardigheden in het ideale it-profiel, hangt samen met een duidelijke verschuiving in de plaats die de it'er moet innemen in de organisatie. De it-specialist vervult volgens IBM allang niet meer enkel de rol van pure service provider, maar is uitgegroeid tot één van de sleutelfiguren in het bedrijf. It-professionals moeten inzicht hebben in en meebouwen aan de bedrijfsstrategie.

Om actief de businessdoelstellingen te ondersteunen, moet de it-professional zich steeds meer beroepen op managementvaardigheden en ondernemerschap. De ideale it'er is dan ook niet langer een ingenieur pur sang, maar een information broker of it-architect.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4187246). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.