Managed hosting door True

Politie begroot nieuwe ICT op 326 miljoen euro

 

De Nederlandse politie krijgt vanaf 2014 een nieuw, geïntegreerd systeem dat de huidige informatiesystemen voor handhaving en opsporing vervangt. De kosten worden begroot op 201,9 miljoen euro, plus een reservepot die gevuld is met nog eens 124,1 miljoen euro. Bij de opzet voor deze Basisvoorziening politie is gekozen voor de eenmalige invoer van gegevens. Daarmee moet het gebruiksgemak worden vergroot en de beheersbaarheid verbeterd.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft naar aanleiding van de grote ict-problemen en het laatste rapport van de Algemene Rekenkamer hierover het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie opgesteld. De maatregelen in dit plan moeten het vertrouwen van agenten en burgers in de ict-systemen van de politie herstellen, aldus de bewindsman. Aad Meijboom leidt als eerste landelijke chief information officer (cio) van de politie het aanvalsplan. Hij krijgt de centrale regie over de informatievoorzieningen, van werkplek tot datacentrum.

Een van de maatregelen, waarmee het ministerie een aanbeveling van de rekenkamer volgt, is de invoering van een eenvoudiger, landelijke informatievoorziening bij de politie. Daartoe wordt vanaf 2014 de nieuwe Basisvoorziening Politie stapsgewijs ingevoerd waarmee politiemensen alle belangrijke landelijke gegevens kunnen opvragen. Daarmee verdwijnt het onderscheid tussen handhaving en opsporing. In de afgelopen jaren koos de politie er juist voor om gescheiden systemen in te voeren, namelijk de basisvoorzieningen voor handhaving (BVH), opsporing (BVO) en capaciteitsmanagement (BVCM).

Miljoenen euro

Bij dit nieuwe, geïntegreerde systeem hoeven gegevens slechts één keer ingevoerd te worden. Het systeem moet ook zorgen voor een betere gegevensuitwisseling binnen de politie en tussen de politie en andere instanties, zoals het openbaar ministerie. Ook verwacht het ministerie dat de nieuwe informatiehuishouding leidt tot lagere beheerskosten. Op dit moment gaat het overgrote deel van het ict-budget van de politie op aan het beheer van de bestaande systemen. Daardoor is er nu nauwelijks geld voor vernieuwing.

De kosten voor de aanpak van de ict-problemen bedragen in de huidige kabinetsperiode 201,9 miljoen euro. Minister Opstelten heeft voor de periode daarna tot 2017 nog eens 124,1 miljoen euro gereserveerd voor het aanvalsplan. Hij verwacht veel geld terug te kunnen verdienen door besparingen op het beheer van de informatievoorziening,

Gebruiksgemak

De nieuwe informatievoorziening moet het werkgemak van politiemensen vergroten. Ze moeten minder tijd kwijt zijn aan de invoer van gegevens en het raadplegen van informatie. Dit jaar en in 2012 neemt de politie al maatregelen om de gebruikersvriendelijkheid en de betrouwbaarheid van de ict te vergroten. De zestien meest gebruikte formulieren in de Basisvoorziening Handhaving (BVH) worden vereenvoudigd. Daardoor hoeven politiemensen minder gegevens in te voeren en minder administratieve handelingen te verrichten.

Verder wordt de Basisvoorziening Opsporing (BVO) vervangen door een tijdelijke oplossing, waardoor politiemensen eenvoudiger en beter dossiers kunnen maken en beheren, is de verwachting. Ook worden er technische voorzieningen verbeterd om de continuïteit en stabiliteit van de systemen te vergroten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4182306). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid
Dit artikel is nog niet vrijgegeven voor publicatie.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.