Managed hosting door True

Prinsjesdag 2011

Overheid pakt grootschalige ICT-uitval aan

 

Storing

De overheid gaat op allerlei manieren proberen grootschalige ict-uitval te voorkomen. Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) wijst op de noodzaak van een veilig en betrouwbaar netwerk.

Elektronische communicatie is een basisvoorziening voor onze economie. Meer vertrouwen hierin leidt tot een groter gebruik. De bewindsman haalt cijfers aan waaruit blijkt dat een versterking van vertrouwen ruim één miljard euro aan extra omzet voor internethandel in 2014 kan opleveren.

Ict-crisisoefening

De storingsgevoeligheid van netwerken wordt in 2012 via publieksinformatie inzichtelijk gemaakt. Verder is de overheid bezig haar deelname aan de ict-crisisoefening van de Europese Commissie voor te bereiden. Bovendien wordt een nationale oefening gehouden.

Het Nationaal Crisisplan alsmede de ICT Inventarisatie in Europees verband dienen hiervoor als basis. Bekeken wordt of grensoverschrijdende maatregelen nodig zijn om de continuïteit te waarborgen. Daarnaast wordt een programma gestart voor veilig elektronisch zakendoen.

Clearinghouse

Verder moeten de internetaanbieders (ISP's) in 2012 een voorstel uitwerken voor het opzetten van een ‘clearinghouse'. Het gaat hier om een gedeeld systeem voor detectie en ontsmetting van botnets, groepen van geïnfecteerde computers die van afstand door een cybercrimineel worden gecontroleerd. Met de informatie van zo'n clearinghouse kunnen ISP's hun klanten helpen computers te ontsmetten. Door hulpmiddelen beschikbaar te stellen kunnen die blijvend schoon worden gehouden.

Tenslotte gaat het ministerie van Economische Zaken samen met de ict-industrie standaarden ontwikkelen, waardoor hard- en software beter kunnen worden beveiligd tegen nieuwe kwetsbaarheden. TNO zal monitoren hoe de invoering van Internet Protocol versie 6 (IPv6) in Nederland verloopt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4182281). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.