Managed hosting door True

Nieuwe tools voor dataopslag, netwerken en virtualisatie

Microsoft toont Windows Server 8

 

Microsoft heeft nieuwe toepassingen van Windows Server 8 (WinServer8) getoond tijdens zijn Build-conferentie in het Californische Anaheim. Er is veel aandacht voor storage, netwerken en virtualisatie. Zo heeft het besturingssysteem, dat Windows Server 2008 R2 vervangt, nieuwe toepassingen voor dataopslag in virtuele omgevingen. Onder andere op het gebied van deduplicatie, thin provisioning, business continuity en disaster recovery.

Microsoft zegt dat de disaster recovery (dr)-toepassingen in virtuele omgevingen van Hyper-V is vereenvoudigd, dankzij de Hyper-V Replica-tool. Deze tool kan data repliceren, opslaan of verhuizen naar andere Windows Server 8-omgevingen. It-beheerders kunnen data direct op draagbare opslagsystemen opslaan, indien de uitvoer van replicatie op het bedrijfsnetwerk te lang duurt. Ze kunnen dan later hun data via het vaste netwerk synchroniseren, bijvoorbeeld na kantoortijden of in het weekend.

De Hyper-V Replica-tool biedt compressie en versleuteling. Met de BitLocker-tool is dat ook mogelijk op geclusterde schijven. De connectie tussen servers wordt uitgevoerd met Windows-gebaseerde authenticatie. Met de Hyper-V Replica kunnen virtuele machines (vm's) worden beheerd en snapshots worden gemaakt. Microsoft zegt dat er migraties met de Live Migration-tool kunnen worden uitgevoerd met gebruik van network interface cards (nic) naar virtuele opslagsystemen, onder andere met fibre channel-technologie.

PowerShell

Microsoft's scriptaal PowerShell is vernieuwd. Windows PowerShell is een taakgestuurde shell bestaande uit een opdrachtregelprogramma en een scripttaal en is speciaal ontworpen voor systeembeheer. Windows PowerShell maakt gebruik van .Net Framework en helpt it-professionals en hoofdgebruikers bij het beheer van het Windows-besturingssysteem en de toepassingen die onder Windows worden uitgevoerd. Via de scripttaal kunnen bepaalde beheertaken bijvoorbeeld automatisch worden uitgevoerd. Het aantal hulpprogramma's (cmdlets) in Windows Server 8 is uitgebreid van tweehonderd naar 2300.

Hyper-V 3.0

Microsoft Windows Server 8 biedt verder meer ondersteuning aan fysieke en virtuele hardware, aldus Microsoft. Dat is mogelijk dankzij Hyper-V 3.0, dat gebruikt maakt van het vhdx-formaat voor virtuele opslagomgevingen. Een Windows Server 8-omgeving ondersteunt 160 processors, processor cores en schijven met meer dan 2 TB aan geheugen. Virtuele machines van Windows Server 8 (vm's) ondersteunen 32 processors en 512 GB aan geheugen. Hyper-V clusters kunnen 63 nodes (extra hardware apparatuur) beheren. Elke node heeft dan vierduizend virtuele machines (vm's), dat zijn 252.000 vm's in totaal.

Microsoft wil nog geen officiële datum geven wanneer Windows Server 8 wordt geïntroduceerd. Leden van MSDN kunnen nu de Windows Server Developer Preview downloaden en testen.

Technische hoogtepunten Windows Server 8

De configuratie van Windows Server 8 kan op drie manieren worden uitgevoerd. Ten eerste als een server core zonder gebruik van een grafische interface. Deze optie wordt door Microsoft aanbevolen. De tweede optie is het configueren van een server zonder grafische shell maar wel met applicatie ondersteuning  en gebruik van een graphical user interface (gui). Ten derde kan Windows Server 8 worden geconfigureerd met een grafische shell.

De nieuwe versie van Windows Server Manager herkent en beheert meerdere servers. Windows Server Open Web Platform ondersteunt diverse ontwikkelingstools zoals .Net, PHP en JavaScript. Verder ondersteunt het webstandaarden zoals HTML5 en WebSocket.

Windows Server 8 biedt automatische updates voor bugs en beveiliging. Daardoor hoeven it-beheerders niet meer rekening te houden met ‘Patch Tuesday'.

Met de Dynamic Access Control-tool in Windows Server 8 kan data versleuteld worden en in een andere omgeving worden opgeslagen. Dit is bijvoorbeeld handig voor creditcardgegevens.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4179662). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.