Managed hosting door True

Microsoft start inhaalslag in tabletmarkt

 

Microsoft start een inhaalslag op de markt voor tablet-besturingssystemen met de introductie van de Windows 8 Developer Preview. Ontwikkelaars, die aanwezig zijn op de Microsoft Build Windows 8 conferentie in het Californische Anaheim, zijn blij dat Microsoft veel ontwikkeltools ondersteunt. Het is nu afwachten of de consument en de zakelijke markt ervoor gaan zorgen dat Windows 8 zich kan nestelen in de markt voor tablets, waar Apple nog steeds de dienst uitmaakt.

Microsoft hoopt met zijn Windows-8 besturingssysteem meer marktaandeel te winnen in de tabletmarkt. De inhaalslag kan pas ergens in 2012 plaatsvinden als Windows 8 beschikbaar komt voor tablets, maar uiteraard ook voor notebooks en desktops. Ontwikkelaars die applicaties bouwen op Windows-systemen worden nu warm gemaakt door Steven Sinofsky, baas van Microsoft's Windows-divisie. Dat gebeurde op de vierdaagse Build-conferentie in het Californische Anaheim, die tussen 12 en 17 september plaatsvond. Daar hebben ontwikkelaars de beschikking gekregen over een Samsung tablet die werkt op Windows 8. De Windows 8 Developer Preview is overigens ook via een download verkrijgbaar.

Windows Live

Windows 8 moet gaan zorgen voor een nieuwe omzetstroom. Microsoft haalt veel omzet met zijn Windows-divisie. Maar de groei neemt af. De omzet uit de Windows en Windows Live Division daalde in het vierde kwartaal van gebroken boekjaar 2011 met 1 procent. Over het hele boekjaar 2011 groeide deze divisie wat omzet betreft met 2 procent. Microsoft zegt dat deze cijfers in lijn zijn met de groei van de pc-markt, die tussen de 2 en 4 procent ligt. Microsoft verkocht vierhonderdmiljoen Windows 7-licenties. Nu werkt Microsoft aan de opvolger Windows 8.

Apple is nog steeds heer en meester in de tablet-markt met zijn iPad. Er is nauwelijks concurrentie voor het bedrijf van voormalig ceo Steve Jobs. HP nam onlangs afscheid van zijn TouchPad tablet die draait onder het besturingssysteem WebOS. Research in Motion (RIM), leverancier van de BlackBerry, heeft nog weinig kopers gevonden voor zijn PlayBook-tablet (besturingssysteem BlackBerry Tablet OS). Er zijn verder nog een te beperkt aantal tablets die werken op Google Android of Microsoft's Windows 7. Apple

Windows 8 moet Microsoft's positie in de tablet-markt verstevigen. Volgens Microsoft is Windows 8 radicaal vernieuwd, waarin elementen van Windows Phone 7 zijn opgenomen. Volgens Microsoft stelt Windows 8 de gebruiker centraal die snel met ‘tegel' apps (applicaties) aan de slag kan. Via aanraaktechnologie kunnen gebruikers de applicaties aanraken op tablets, notebooks en desktops. Een Windows-8 computer start binnen acht seconden op met behulp de snelle processors van ARM, Intel en later ook van AMD. Het is een bekend verhaal dat gebruikers zich irriteren aan de opstarttijden van Windows-besturingsystemen. Bekend is ook dat Apple's iOS en Lion besturingssystemen snel opstarten.

Ontwikkelaars

aanwezige ontwikkelaars zijn blij dat Windows-8 geschikt is voor diverse webstandaarden zoals HTML 5 dat open standaarden gebruikt. Eerder werd de nieuwe Microsoft Internet Explorer 9 browser geoptimaliseerd voor HTML 5. Zo hoopt Microsoft meer ontwikkelaars aan te trekken die applicaties gaan bouwen die werken op Windows 8 tablets en notebooks. De applicaties kunnen online worden verkocht via de Windows Store. Overigens wil Microsoft ontwikkelaars aan boord houden die oudere ontwikkelingstools gebruiken. Daarvoor heeft het softwarebedrijf tools ontwikkeld die verkrijgbaar zijn via Windows Runtime (WinRT). Ontwikkelaars zeggen dat ze daardoor meer keuzevrijheid hebben en stabiele applicaties kunnen ontwikkelen. Dat is anders bij Apple, daar moeten ontwikkelaars hun applicaties herschrijven voor Apple-producten, zoals de iPhone of iPad.

Zakelijke markt

De vraag is of de zakelijke markt Windows-8 gaat omhelzen als het besturingssysteem in 2012 op de markt komt. De meeste bedrijven migreren naar Windows 7 of moeten dat nog doen omdat ze Windows XP voldoende vinden.

Om meer duidelijkheid te scheppen zal Microsoft met een beta-versie en introductiedatum (release to manufacturers ,rtm) van Windows 8 moeten komen. Tevens zal Microsoft duidelijk moeten maken wat Windows 8 voor de zakelijke markt kan betekenen. De eerste stappen zijn daarin al gezet. Zo ondersteunt Windows 8 Hyper-V en clouddiensten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4179476). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.