Managed hosting door True

Kabinet: meer dan één certificaat per systeem

 

Het kabinet wil de weerbaarheid tegen inbreuken op het certificaatsysteem vergroten door meerdere certificaten in één systeem op te nemen. Zo kan gemakkelijker worden overgeschakeld. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een persbericht.

Om 'de kwetsbaarheid van digitale communicatie van en met de overheid te verminderen', kiest het kabinet voor een driesporenbeleid: de overheid moet beter worden beveiligd, de digitale infrastructuur moet na inbreuken sneller weer in de lucht kunnen zijn en er moet meer internationale samenwerking komen.

Meldplicht voor ict-incidenten

Het kabinet wil 'de weerbaarheid tegen inbreuken' onder meer vergroten door het opnemen van meerdere certificaten in één systeem, 'zodat makkelijk kan worden overgeschakeld'. Ook wil het kabinet een meldplicht voor ict-incidenten voor organisaties die cruciale maatschappelijke functies vervullen.

Omdat 'inbreuken op de veiligheid van internet nooit geheel kunnen worden uitgesloten' wil de regering het herstelvermogen van de digitale overheidsinfrastructuur verhogen. Dat wil het kabinet doen door het 'toezicht te verbeteren' en 'kaders te stellen'.

Diginotar

Tot slot wil het kabinet 'de ervaringen met de Diginotar-problematiek actief uitdragen in internationaal verband, zodat gewerkt kan worden aan structurele verbeteringen op mondiaal niveau'. Wat dat laatste exact inhoudt, wordt niet gepreciseerd.

Ernstige verstroringen zijn volgens het kabinet niet opgetreden, zo schrijven ministers Donner en Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer. Niet alleen zijn certificaten volgens Donner 'direct' vervangen, daarnaast is het aantal verstoringen als gevolg van de Microsoft-update 'beperkt' tot problemen bij digitale loketten van 'enkele gemeenten'.

Boordcomputer Taxi

Nog niet alle Diginotar-certificaten zijn uitgefaseerd. Dat zal 'de komende periode' gebeuren. Op 'sommige terreinen' zal dat tot 'vertraging' leiden. Zo wordt de invoering van de boordcomputer in de taxi, die was gepland op 1 oktober 2011, ongeveer zes maanden uitgesteld.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4179426). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.