Managed hosting door True

BSA wil meer voorlichting en sterkere handhaving

Helft PC-gebruikers gebruikt illegale software

 

Bijna de helft van alle pc-gebruikers wereldwijd gebruikt meestal illegale software. In ontwikkelingslanden ligt dit percentage veel hoger. In Nederland maakt 30 procent van de pc-gebruikers meestal of altijd gebruik van illegale software, 5 procent gebruikt altijd illegale software en 25 procent maakt meestal gebruik van illegale software.

Dat blijkt uit een onderzoek naar het gedrag en de houding van pc-gebruikers met betrekking tot softwarepiraterij en auteursrechten. De Business Software Alliance (BSA) maakt deze resultaten bekend op zijn blog BSA TechPost. Het onderzoek is uitgevoerd door Ipsos Public Affairs. Dit bureau interviewde ongeveer 15.000 pc-gebruikers in 32 landen. Per land vonden vierhonderd tot vijfhonderd online interviews plaats.

De studie wijst uit dat een grote meerderheid van de pc-gebruikers in ontwikkelingslanden regelmatig software aanschaft via illegale kanalen of methoden. Een voorbeeld is het aanschaffen van een licentie om vervolgens de software op meerdere pc's te installeren. Ook downloaden gebruikers programma's via peer-to-peer netwerken.

Zakelijke beslissers

Softwarepiraterij komt het meest voor in China, gevolgd door Nigeria, Vietnam, Oekraïne, Maleisië, Thailand, Indonesië, Saoedi-Arabië, Zuid-Korea en Mexico. De studie wijst verder uit dat een flinke meerderheid van softwarepiraten in ontwikkelingslanden gelooft dat de manier waarop zij software aanschaffen legaal is. Tegelijkertijd menen zij dat piraterij algemeen gebruik is en dat de kans op vervolging klein is. Veel zakelijke beslissers overal in de wereld tonen een zelfde gedrag en houding, aldus de BSA.

Softwareleveranciers misten in 2010 een omzet van 59 miljard dollar, aldus Robert Holleyman, ceo van de BSA. 'Het bewijs is duidelijk: om softwarepiraterij terug te dringen, is voorlichting nodig aan bedrijven en consumenten om te vertellen wat legaal softwaregebruik inhoudt. Ook moet de handhaving van auteursrechtwetgeving versterkt worden om een duidelijk signaal aan de markt te bieden.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4167459). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.