Managed hosting door True

'President Rekenkamer moet terugtreden'

'Kwaliteit open source-advies is ondermaats'

 

Eén van de samenstellers van het Open Source Jaarboek, Hans Sleurink, heeft in een open brief het terugtreden gevraagd van Saskia Stuiveling als president van de Algemene Rekenkamer. De reden daarvoor is de volgens Sleurink abominabele beantwoording van 52 Tweede Kamervragen over het rapport 'Open standaarden en opensourcesoftware bij de Rijksoverheid' door de Rekenkamer.

De vragen werden in juni door de Algemene Rekenkamer beantwoord.

'Het rapport en de beantwoording van de verschillende vragen halen nergens het inhoudelijke, methodische en onafhankelijke niveau dat van de Algemene Rekenkamer verwacht mag worden', schrijft Sleurink in de open brief.

'U bent over het hekje van het politieke speelveld gesprongen en politiek aan het bedrijven.'

Kostenbesparingen

Het rapport 'Open standaarden en opensourcesoftware bij de Rijksoverheid' kreeg dit voorjaar veel kritiek, zowel van open source-deskundigen als van de Vaste Commissie voor de Rijksuitgaven.

Het rapport zou blijk geven van tunnelvisie, door kostenbesparingen op licenties als voornaamste voordeel te zien van het gebruik van open source software door de overheid. De Rekenkamer zou onder meer de ogen sluiten voor de macro-economische voordelen van het verminderen van leveranciersafhankelijkheid.

Tijdgebrek

'In uw beantwoording verwijst u herhaaldelijk naar gebrek aan tijd, waardoor u niet aan bepaalde studiewerkzaamheden kon toekomen', schrijft Sleurink in de open brief. 'Daar bovenop moest u halverwege een gebrek aan mandaat constateren. U werd genoodzaakt uw studieveld in te krimpen: van alle overheden naar alleen de rijksoverheid. De vraag komt op of u op dit punt niet resoluut het verzoek aan de Kamer had moeten teruggeven. Immers, voldoende tijd en mandaat ontbraken om op adequate wijze aan het verzoek te kunnen voldoen.'

Reputatieschade

'Onder uw verantwoordelijkheid heeft de Algemene Rekenkamer een rapport geproduceerd dat kwalitatief onder elk aanvaardbaar methodisch, inhoudelijk en ethisch niveau is', scrhijft Sleurink. 'Dit falende rapport heeft ernstige gevolgen: de Rekenkamer vertroebelt het politieke ict-beleid, brengt zichzelf in diskrediet en ondermijnt het vertrouwen in het functioneren van de democratie.'

'Mijn hoop is dat u persoonlijk voldoende morele kwaliteit bezit om terug te treden en plaats te maken voor een president die kan gaan werken aan herstel van de reputatie van de Rekenkamer en aan herstel van vertrouwen in het functioneren van staatsrechtelijke instituties.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4159996). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.