Managed hosting door True

Winst Sogeti Nederland daalt 30 procent in 2010

Omzet daalt licht, bedrijf gaat meer werk uitbesteden naar India

 

De Nederlandse tak van ict-dienstverlener Sogeti boekt over 2010 een nettowinst van 24,8 miljoen euro. Dat is 30,1 procent lager dan in 2009, toen het bedrijf 35,5 miljoen euro winst boekte. De winst daalde door druk op de tarieven, een lagere bezettinggraad en de overname van SAP-dienstverlener Uphantis. De omzet daalde met 3,2 procent tot 291,6 miljoen euro. In 2009 zette het bedrijf nog 301,3 miljoen euro om. Sogeti Nederland was eerder één van de best presterende landen van de zestien landenorganisaties in de groep, maar is in 2010 één van de slechts presterende onderdelen.

Het dochterbedrijf van Capgemini kampt in Nederland vooral met een terugval van de vraag naar diensten bij klanten als KPN en Philips. Dat vertelt Sogeti-directeur Jeroen Versteeg in een toelichting op de cijfers. Bij KPN liep vooral de vraag naar testwerk terug. Ook Philips let scherp op de ict-kosten. Opdrachten bij de overheid, goed voor ongeveer 20 procent van de omzet, liepen terug. Daarmee duurt de nasleep van de crisis voort. In 2009 daalde de winst met 28 procent.

Versteeg die vooral vooruitkijkt, zei verder dat zijn optimisme van voor de zomer van 2011 heeft plaatsgemaakt voor een negatiever sentiment. Hij voorziet een stagnatie van de vraag naar ict-diensten en neemt maatregelen om kosten te besparen.

India

Daarbij kijkt het bedrijf naar uitbesteding van werkzaamheden naar India. De omzet uit uitbestede activiteiten moet omhoog van 5 naar ongeveer 8 procent van de omzet. Het bedrijf zet voor de toekomst vooral in op de ontwikkeling van bedrijfsapplicaties voor mobiele apparaten en ondersteuning van de beveiliging van de ict van overheden en bedrijven.

Versteeg zegt, zonder aantallen te noemen, dat het aantal bankzitters (ict'ers die tijdelijk niet inzetbaar zijn) stabiel blijft. Hij is tevreden over de keuze om bankzitters in te zetten als testers. Een aantal medewerkers is weer actief in zijn eigenlijke functie, maar een deel is volgens Versteeg ook tevreden als tester. ‘Uiteindelijk willen we toch allemaal aan het werk', zei de directeur van de dienstverlener.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4151226). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Dit artikel is nog niet vrijgegeven voor publicatie.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.