Managed hosting door True

OM stelt onderzoek in naar Diginotar

 

Het Openbaar Ministerie is een feitenonderzoek gestart naar aanleiding van de digitale inbraak bij Diginotar. Ook is de landsadvocaat bij de zaak betrokken. Bekeken wordt of Diginotar aansprakelijk kan worden gesteld voor nalatigheid. Uit het onderzoek van Fox-IT blijkt dat het authenticatiebedrijf er een potje van heeft gemaakt: verouderde software, gebrek aan redundantie, makkelijk te achterhalen wachtwoorden en het ontbreken van voldoende anti-virussoftware.

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in een Kamerbrief een uiteenzetting gegeven van de achtergronden en de gevolgen van de digitale inbraak bij Diginotar. Bij de brief zit een vernietigend rapport van ict-beveilingsbedrijf Fox-IT, dat in opdracht van Govcert, het cyber crime-team van de rijksoverheid, de digitale inbraak heeft onderzocht. Fox-ITconstateert in het rapport dat de netwerkinrichting en de beveiligingsprocedures van Diginotar niet toereikend waren om een succesvolle hack tegen te houden.

Kraken

Het digitale forensisch onderzoeksbureau uit Delft vond tijdens zijn recherche dat op de bedrijfskritische servers van Diginotar malware stond die normaliter door anti-virussoftware opgemerkt en opgevangen had moeten worden. Daarnaast opereerde een aantal kritische componenten niet goed gescheiden van elkaar. Alle CA-servers (CA = Certificate Authority) maakten deel uit van één Windows-domein waardoor ze allemaal toegankelijk waren met één verkregen gebruikersnaam/wachtwoord-combinatie. Het wachtwoord was bovendien eenvoudig te kraken, ondervonden de onderzoekers van Fox-IT. Volgens het bedrijf waren de servers, die dan wel weer in een goed fysiek beveiligde en geklimatiseerde computerzaal stonden, bereikbaar via het gangbare management-lan.

Een andere bevinding van Fox-IT is dat de software die Diginotar op zijn publieke webservers had staan, verouderd was en niet gepatched. Antivirus-software was hier afwezig. Wel draaide er een inbraakpreventiesysteem, maar die gaf na de inbraak geen sjoege. Onduidelijk is nog waarom dit systeem niet reageerde op de inbraakpogingen van de vermoedelijk Iraanse hackers. Tot slot concludeerde Fox-IT dat er geen beveiligde centrale network logging was geregeld.

Niet melden

Uit de Kamerbrief van Donner blijkt dat, nadat het kabinet op 2 september 2011 signalen kreeg dat de PKI Overheid-certificaten van Diginotar mogelijk gecompromitteerd waren door de inbraak bij Diginotar, het Openbaar Ministerie en de landsadvocaat zijn ingeschakeld. Diginotar zelf heeft op maandag 5 september aangifte gedaan van de gepleegde digitale inbraak.

Het kabinet heeft inmiddels het vertrouwen opgezegd in Diginotar. Het neemt het het authenticatiebedrijf kwalijk dat het noch op 19 juni 2011, nadat het voor het eerst een inbraakpoging op het spoor kwam, noch in een later stadium de overheid op de hoogte stelde van de beveiligingsproblemen. Pas nadat Govcert werd ingelicht door zijn Duitse evenknie Cert-Bund over mogelijke problemen met de authentieke certificaten van Diginotar op 29 augustus jongstleden kreeg de Nederlandse overheid een eerste indicatie van de problemen, meldt minister Donner.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4141011). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.