Managed hosting door True

Spraak vertraagt invoer netnummers 14+

 

De invoer van 14+-netnummers duurt drie tot vier keer langer als de overheid ook aanvullende spraakherkenning wil. Dat meent ICT~Office na een haalbaarheidstest met twaalf potentiële opdrachtnemers. Er is gemeten of het 14+-netnummerproject haalbaar is en wat de omvang van het project ongeveer zal zijn. 14+-netnummers zijn nieuwe telefoonnummers voor burgers om gemeenten te bereiken. Na deze haalbaarheidstoets volgt een officiële aanbesteding van het programmabureau OT2010.

Het ministerie van BZK (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wil dat burgers door middel van spraakherkenning de juiste gemeente aan de lijn krijgen. Zo draait de burger '14' en dan het netnummer van de gemeente. Wanneer er vervolgens bijvoorbeeld 'Rotterdam' wordt ingesproken, dan wordt doorverbonden naar de juiste gemeente. Het kost echter een stuk minder tijd om in te voeren dat de burger bijvoorbeeld een 1 toetst voor Rotterdam. Dan kunnen er namelijk honderdtwintig gameenten per kwartaal worden overgezet en met spraakherkenning is dat dertig tot veertig netnummers per kwartaal.

418 gemeenten

In totaal zijn er 418 gemeenten die overgezet moeten worden. Het huidige contract om 14+-netnummers in te voeren loopt af, waardoor het ministerie BZK op zoek is naar nieuwe aanbieders. Uit de ict-haalbaarheidstoets kwam onder andere de vraag vanuit de potentiële leveranciers om een projectgroep bij de opdracht te betrekken, omdat het moeilijk is contact te hebben en om gegevens op te vragen bij 418 gemeenten.

De ICT~Haalbaarheidstoets is een product van ICT~Office en heeft als doel de kwaliteit van ict-projecten bij overheidsorganisaties te verbeteren. De toets levert een advies op, dat in een vroegtijdig stadium aangeeft of het gewenste ict-project tot een succes kan leiden en hoe de kans op succes vergroot kan worden. Het cluster '14+ netnummers' is onderdeel van OT2010. De ambitie is om op 1 januari 2015 alle 418 gemeenten bereikbaar te laten zijn via 14+-netnummers. Hierbij worden reeds operationele 14+-netnummers zo snel mogelijk omgezet naar de nieuwe opdrachtnemer.

Deelnemende organisaties:

Atos Origin
Dutchear
Getronics Nederland
Mtel
Nuance Communications
Siemens IT Solutions
SpeakUp
Tele2 Nederland
Telecats
The Sound of Data
UPC Nederland
VoiceIntelligence

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4121180). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Met wat extra inspanning is het goed mogelijk om alle gemeentes met spraakherkenning bereikbaar te maken. Grote voordelen zijn natuurlijk de sterk verbeterde interface (wie wil er nu nog toetsen?), de mogelijkheid om ook oude-gemeenten (die dus verdwenen zijn na een gemeentelijke herindeling zoals Maartensdijk -> de Bilt) met spraakherkenning bereikbaar te maken en de mogelijkheid om extra informatie te vragen en vervolgens te geven (bv waavoor belt u de gemeente XXX?). De dienst is dan al "spraak enabled" en de extra service is er dan relatief eenvoudig aan toe te voegen.

Terug naar toets "1 voor.... " lijkt me vreselijk ouderwets en wellicht ingegeven door onkunde en koudwatervrees.

Arjan

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.