Managed hosting door True

Markt groeit met 65,4 procent

Apple stoot Nokia van smartphonetroon

 

Apple is voor het eerst in zijn bestaan de grootste smartphoneleverancier ter wereld. Dat blijkt uit onderzoek van IDC. Het Amerikaanse bedrijf stoot het Finse Nokia van de troon. In het tweede kwartaal van 2011 werden er in totaal 65,4 procent meer smartphones verkocht dan hetzelfde kwartaal in 2010. Er gingen 106,5 miljoen telefoons over de toonbank, waarvan twintig miljoen iPhones.

Apple heeft met 20,3 miljoen stuks nog niet de meeste telefoons ooit in een kwartaal verkocht, want dat record staat nog steeds op naam van Nokia met 28,1 miljoen verkochte toestellen. 'Apple's nieuwe modellen iPhones raken snel uitverkocht, maar ook iPhones die al jaren op de markt zijn, zijn veelgevraagde artikelen', zegt Ramon Llamas, onderzoeker bij IDC. 'Apple moet nu niet achterover gaan hangen, want er zijn geen grote verschillende tussen de top vijf-leveranciers. Er kan dus nog wel wat verschuiven in de top.'

In totaal verwacht IDC een groei in de smartphonemarkt van 55 procent in 2011 ten opzichte van 2010. Llamas: 'Er komen de tweede helft van 2011 nieuwe modellen en nieuwe versies van besturingssystemen uit, waardoor mensen geïnteresseerd blijven in smartphones.'

Galaxy S populair

Apple verkoopt zoveel toestellen omdat de iPhone zo goed verkrijgbaar is. Het apparaat wordt in meer dan tweehonderd landen verkocht, via de netwerken van tweehonderd providers en winkelketens. Dit gebeurt zowel los als in combinatie met een abonnement. Apple verwacht nog meer te gaan verkopen en het bedrijf heeft daarom zijn productie opgeschroefd. Apple heeft zowel particuliere als zakelijke klanten.

Samsung groeit van alle smartphoneleveranciers het hardst. Het bedrijf verkocht 17,3 miljoen telefoons en dat waren vooral de Galaxy S-modellen. Door het regelmatig uitbrengen van nieuwe modellen en updates blijven de Samsung-telefoons opvallen. Ook Samsung passeerde Nokia op de lijst en het bedrijf steeg naar de tweede positie.

Nokia is dus zijn koppositie in de smartphonemarkt kwijtgeraakt. Sinds het derde kwartaal van 2009 zakten de smartphoneverkopen niet onder de grens van twintig miljoen stuks per kwartaal In het tweede kwartaal van 2011 stokten de verkopen bij 16,7 miljoen stuks. Zelfs Nokia's populaire eigen besturingssysteem Symbian kon er niet voor zorgen dat er meer Nokia-apparaten werden verkocht. Binnenkort komt de eerste Nokia met Windows Phone uit en het is afwachten hoe de markt daarop reageert.

3D-schermen en 4G-snelheden

Research in Motion (RIM) is vierde in de top vijf van meest verkopende telefoonleveranciers met 12,4 miljoen Blackberry's. Er zijn niet veel nieuwe varianten van Blackberry-smartphones uitgekomen de afgelopen tijd, waardoor andere leveranciers meer toestellen verkochten.

Nummer vijf op de lijst is HTC met 11,7 miljoen verkochte telefoons. Het bedrijf kondigde in het tweede kwartaal van 2011 diverse nieuwe smartphones aan en bracht nieuwe modellen uit. Dit zijn innovatieve toestellen met 3D-schermen en 4G-snelheden, waardoor HTC als merk bekender is geworden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4110994). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.